Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитални родители и киберскаути в помощ на децата в интернет

БНР Новини

Модерно е да говорим за подрастващото поколение като за дигитално. Наричаме децата, родени след 2000 година така, защото не могат да си представят живота без няколко екрана – на телевизора, таблета, смартфона, компютъра. Информацията достига до тях на талази в огромен обем, а те разучават новите технологии с лекотата, с която ние се научавахме да скачаме на ластик.

Специалистите казват, че тези деца се отличават с няколко положителни качества. На първо място е предприемаческият дух, за който съдим от факта, че 72 на сто от гимназистите искат да започнат свой бизнес, а близо 40 процента са уверени, че ще измислят иновация, с която да променят света. Расте информирано поколение, което живо се интересува от проблемите на глобалния свят и същевременно се влияе силно от семейството си, когато става дума за лични избори и преживявания.

От 2010-та година досега,  родителите стават все по-либерални, т. е. правилата за използване на интернет значително намаляват, което според нас е сериозен риск за децата, алармира Евелина Лафчийска, психолог в Асоциация „Родители“.

Фактът, че все по-рано започват да употребяват интернет самостоятелно, поставя подрастващите пред много предизвикателства и, когато имат притеснения онлайн, те не знаят към кого да се обърнат. Отговорността е в ръцете на дигиталните родители.

Какво се крие зад това понятие? – обяснява Евелина Лафчийска:




СнимкаДигиталните родители това са всички родители, които имат щастието или нещастието да живеят в XXI век. Родителите днес не могат да почерпят от опита на своите родители, понякога нямат опит с дигиталната среда, а предизвикателства има дори и пред тези със сериозни технически умения. Защото интернет отдавна не е техническа платформа, а е всъщност много интерактивна социална такава. От своя страна, децата взаимодействат с огромен брой хора, почти от самото си раждане те присъстват във Фейсбук, Вайбър, Скайп и другите социални мрежи.“

Според Евелина Лафчийска, дигиталните родителите в световен мащаб са изправени пред необходимостта да помагат на децата да развиват ранни онлайн комуникационни умения, за да се ориентират добре в морето от информация.

Например има много случаи когато децата попадат на невярна или стряскаща информация някакви снимки или пост от типа “ако не споделиш, майка ти ще умре!“. Това е изключително шокиращо, особено за по-малките, защото до 10-годишна възраст децата възприемат света буквално и не могат да направят разлика кое е истина, кое не; кой го е написал, защо стига до тях. В този случай определено препоръчваме програмите за родителски контрол, защото през тях може да се ограничава времето, в което се използва интернет, както и съдържанието. Има покачване на процента родители, които използват такива програми, но все още той не е достатъчно голям, смята психологът.

Що се отнася до по-големите деца – задача на  родителите е да ги предразположат да споделят дейностите си онлайн. В тази връзка изследване от края на 2016 година показва, че половината от децата в България не са обсъждали с близките си, когато нещо в мрежата ги е притеснило.

Разбира се, децата отговарят, че търсят майките си на първо място, след това приятелите и чак накрая бащите. Но определено приятелите са един много сериозен източник на информация. Това донякъде е добре, донякъде не толкова, защото самите деца нямат много социални умения и житейски опит, което може да ги постави отново в рискова ситуация. Например, да не знаят как да отговорят на онлайн тормоз, казва Евелина Лафчийска и препоръчва в такава ситуация веднага да бъде прекратена комуникацията, кореспонденцията да се запази, да бъде блокиран човекът и да не се отговаря на никакви обиди. При необходимост да потърсят savenet.bg или киберскаути.

По инициатива на Центъра за безопасен интернет и Асоциация „Родители“ в България вече има обучени повече от 200 киберскаути – деца от различни населени места, които са способни да помагат на връстниците си при нужда. Често киберскаутите организират инициативи, чрез които разпространяват информация за рисковете онлайн и как децата могат да се справят с тях. Най-успешните биват отличавани всяка година, в Деня за безопасен интернет, който е вторият вторник на февруари.

Снимки: Асоциация „Родители“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35