Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат днес св. Архангел Михаил като „пазител на душите и борец против злото“

В Църковния православен календар 8 ноември е записан като Събор на св.Архангел Михаил (Архангеловден). На този ден Православната църква почита Светите Ангели и най-вече Архангел Михаил – вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

Ангелите са Божии вестители, т. е. пратеници и изпълнители на Неговата воля. Те са безплътни, безсмъртни, разумни, чисти и светли духове и затова в иконописта са изобразени в снежнобели одежди и с криле – символ на бързината, с която изпълняват Божиите заповеди. По численост ангелите са безбройни, но на църквата са известни имената на седем първенствуващи ангели.Те взимат дейно участие в спасението на хората. При кръщението си всеки християнин получава ангел-пазител, който напътства и предпазва от нещастие поверената му човешка душа.

Според Свещеното Писание, св. Архангел Михаил е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. В православните икони св. Архангел Михаил е изобразен с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си. Считан е за покровител на воините, които се сражават за справедлива кауза, както и защитник на всички християни от видимите и невидими врагове, помощник в мъката и закрилник в съня.




В традиционните народни вярвания на българина Архангел Михаил е „душевадник“. Именно той е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. След това Архангелът я отвежда в отвъдния свят, където заедно със своя събрат св. Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, в зависимост от това дали е праведна или греховна. Българите вярвали, че ако умиращият се усмихва, Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На Архангеловден в много райони на България се коли курбан за светеца. Жените месят и раздават специални обредни хлябове, наричани „Рангелов“ или „Господьов хляб“. Народната традиция повелява още най-възрастният в дома да разчупи обредния хляб на кръст, след което да го полее с вино и благослови: „Св. Архангеле, Св.Никола и вси светци, помагайте ни! Почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!“




На Архангеловден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват и гостуванията у имениците. Празник днес имат всички с имената: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радка, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Серафим и техните производни.

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58