Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители преподават безвъзмездно на болни деца в пловдивската педиатрична клиника

БНР Новини
Златина Стайкова, Радослава Станчева и Йордана Вакрилова

Три учителки, заредени с възрожденски плам, вече месеци наред преподават на болните деца в пловдивската Клиника по педиатрия и генетични заболявания, без да получават нито лев. Когато в началото на годината държавата закрива училището към болничното заведение, току-що уволнените преподавателки решават да останат, каквото и да им струва това.

Златина Стайкова, Радослава Станчева и Йордана Вакрилова остават в клиниката, защото дългогодишният учителски опит им подсказва, че не само обучението липсва на болните деца. Всеки ден те преподават български език, околен свят, история, но и измислят забавления като четене на книги, работа с живи цветя, майсторене на гривни, корони, маски, за да отвличат вниманието на малките пациенти от болестта. Ръководството на клиниката пък приема с ентусиазъм жертвоготовността им и предоставя безвъзмездно помещение, в което да общуват с децата.

Снимка



Поставили сме си за цел да накараме децата да се чувстват малко по-добре в клиниката – казва учителката Златина Стайкова. – С приемането им тук те стават стресирани, изолирани и потиснати, освен това губят от учебния материал. Така че ние искаме да ги подкрепим, като им помогнем с наваксването на уроците, но също така да играем заедно и да правим различни неща, за да не мислят за болестта. Затова решихме да създадем малка библиотека не само за децата, но и за техните родители, тъй като се случва възрастните също да се обръщат към нас с желанието да прочетат нещо и по този начин да се разсеят от болничната обстановка.

Пръв ръка за библиотеката подава издателят Манол Пейков, който дарява 77 детски книги, а призивът му за благотворителен жест достига до още милостиви сърца. Апелът му в социалните мрежи отприщи лавина от подкрепа и много хора се свързаха с нас, не само за да дарят книги, но и за да помогнат кой с каквото може. За нас е важна не само материалната и финансовата подкрепа, но и емоционалната, затова благодарим на всички, които продължават да ни търсят, споделя Златина Стайкова.

С решението си да закрие четирите болнични училища в София, Пловдив, Плевен и Момин проход, които помагаха на малките пациенти с онкологични, психични, хронични заболявания, с церебрална парализа, с тежки изгаряния да не изостават с уроците през дългия им престой в клиниките, държавата лиши стотици деца от ежедневна образователна подкрепа. В момента достъпът до образование за тях е силно ограничен, налага се да се пристъпва към самостоятелна форма на обучение и в резултат – не всички успяват да завършат учебната година. Това е причината съпричастните към съдбата на тези деца да основат сдружението “Образование и здраве” с една-единствена цел – малките пациенти да пребивават в среда, максимално близка до познатата им, в която да учат, да творят, да четат и да се забавляват.

В екипа ни членуват петима преподаватели, един лекар, а също IT специалист и мениджър – казва още Златина Стайкова. – Ние се стремим към това педагогът в болницата да бъде приеман като част от оздравителния процес. Създаването на библиотеката също е един от нашите приоритети, тъй като вярваме, че докосването до книгата възпитава. Отскоро имаме и сайт, където всеки може да разгледа какво правим всекидневно с децата, какви са целите ни и как може да ни помогне. До момента вършим всичко доброволно и ще имаме нужда от средства не само за оборудването, но и за екипа, който всеки ден се грижи за децата.

Златина Стайкова, Радослава Станчева и Йордана Вакрилова все още устояват, разчитайки на помощта на близки и познати, но най-вече на собствената си решимост да не бъдат превърнати болните деца в жертви на поредното бездушно и нехуманно отношение към уязвимите сред всички нас.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04
Царски орел

Сакар посреща Фестивала на царския орел

Българското дружество за защита на птиците и Община Тополовгра организират Фестивал на царския орел в Сакар планина. Събитието събира  на едно място в съботния ден природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави, които ще сближат публиката..

публикувано на 19.10.24 в 08:40

Една легенда се завръща – детският песенен конкурс "Като лъвовете" с амбициозно издание във Варна

Националният музикален конкурс "Като лъвовете" 2024 се провежда от 18 до 20 октомври в Концертната зала на БНР - Варна. Музикалната надпревара се радва на голям интерес и заявилите участие деца и юноши идват от над 20 града в България - споделят..

публикувано на 19.10.24 в 08:05