Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Попово изработват мартеници , за да подпомогнат връстници със здравословни проблеми

БНР Новини

Наближава първи март, един от най- красивите български празници, когато всички се закичваме с бели и червени пискюли за здраве и посрещане на пролетта. Закичват се всички българи, където и да са по света. Много българските деца изработват мартеници и ги даряват на своите приятелчета, запознават ги с красивите български традиции. Организират и редица благотворителни акции, разпродавайки мартеничките в подкрепа на нуждаещите се. Заразителна инициатива, която набира скорост и възпитава в съпричастност. Днес ще бъдем в една „Мартенска работилница” в Попово. Населението му е едва 15 хил. души, но сърцата им са големи и щедри. За това разказва Росица Христова, секретар на народното читалище „Св. Св. Кирил и Методий” в града.




Работилницата ни преди всичко е с послание за доброта, за съпричастност към децата в нашия град, които имат здравословни проблеми. Тази годината стартирахме от 15 февруари и продължаваме до 3 март. Инициативата е изцяло на читалището в Попово. Каузата ни „Деца помагат на деца” успява да обедини вече тринадесета година децата от всички начални училища в града, в помощ на нуждаещите се. В последните години се включват и деца от целодневните детски градини, за да покажат и те уменията си при изработването на този най-български символ.

Снимка

Увеличава се и броят на  доброволците, които обучават участниците в работилницата. В продължение на две седмици в сутрешните и следобедните часове децата правят мартенички и влагат много талант и оригиналност в ръкоделията си. Запознават се с легендите за мартеницата, с традициите и обичаите. Научават и стихове и песнички, посветени на празника. В работилницата специална гостенка е внучката на Баба Марта или самата Баба Марта. В навечерието на 1 март, читалището грейва с една много хубава изложба, а жителите на града имат възможност да закупят мартениците, направени от децата. Материалите са изцяло осигурени от читалището. Преждите, синците са наше дело на възрастните, а децата влагат творчеството. Накрая съвместно с доброволците от Българския младежки червен кръст от гимназията с патрон Христо Ботев тръгваме и разнасяме мартениците в целия град. Разпродаваме ги в три пункта. Всяка година събираме около 800-1200 лева и всичките са за деца със здравословни проблеми или социално слаби. Съвместно с общината решаваме къде да дарим парите.Тази година средствата, които сме събрали, ще бъдат насочени към две дечица – Вики и Пеши, двегодишни близначета, които имат здравословни проблеми.

Все повече хора откликват на това добротворчество. Така се подпомагат семействата в нужда, но не по-малко е удовлетворението от доброто дело за малките майстори.

Снимки: pgss-popovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30