Ракията се смята за национална напитка в България и други Балкански страни. Но знаят ли самите българи как да съчетаят различните видове ракии с подходящите мезета и как правилно да я консумират? Отговори на тези въпроси дават Гергана и Светлин Мирчеви в техните Ракиени кръжоци.
До идеята за ракиен кръжок се стигна преди 3 години, разказва Светлин Мирчев. За всяка ракия сме разработили отделно мезе, правим вариации на тези мезета, стараем се всички те да бъдат интересни. Нашите събития, за разлика от класическите дегустации, където просто се пробва алкохол, са образователно-забавни. Целта ни е да научим хората на нещо – как се дегустира алкохол и в частност плодовият алкохол, какъвто е ракията. Призоваваме хората да комбинират правилно храната, която им е сервирана, с подходящата напитка. Ракиеният кръжок се прави на определена тема – избира се комбинация от ракии, например летни или зимни, или отлежали, или само сливови, или само гроздови и т. н.
Няма традиционни мезета за ракия, категоричен е Светлин. Има мезета за отделните видове. От моя гледна точка обичаната от българите шопска салата не е подходящо мезе за ракия, защото в нея има домати, които са високо киселинни, а ракията също обикновено е високо киселинна. И това от чисто естетична, вкусова и логична гледна точка не е най-добрата комбинация.
Кои са най-удачните съчетания? Кайсиевите ракии се консумират със зелени продукти – спанак, лапад, зелени салати, а също така с много леки сирена – прясно сирене, моцарела и яйца. Сливовата ракия традиционно е отлежала и обикновено е по-тежка. За нея са подходящи сушените меса, а за неотлежалите сливови – сланина, пръжки и друга по-мазна храна. По-леко отлежалите гроздови ракии се съчетават добре с всякакви видове салати, в които има някакво месо или шунка. По-отлежалите – със запечени сирена и не много сухо месо. А дюлевата е ракия, при която трудно може да се сбърка мезето: каквото и да се сервира към нея, все е подходящо, стига да не е много високо киселинно. Крушовата ракия е предимно аперитив, но и тя изисква по- леки мезета – леки сирена, сорбе. Някои крушови ракии се съчетават много добре със синьо сирене, а други – с прошуто.
Има ли за ракията определен сезон?
Ние се опитваме да покажем, че няма – отговаря Гергана Мирчева. Всички казват, че като дойде лятото, не е време за ракия, че сезонът за ракията е зимата. Но има много ракии, които се пият точно през лятото – гроздова свежа неотлежала, свежа дюлева, кайсиева ракия. За топлия сезон особено подходяща е крушовата ракия, а също така ябълковата ракия с добавен домашен пчелен мед (медовина), която силно изстудена е много приятна за лятото. Тя е 25 градуса, реално е ликьор, но на основата на ракия.
Другото важно нещо е правилната температура на консумация. Плодови алкохоли се консумират на температура между 12 и 20 градуса. Ако ракията се държи в обикновен хладилник, в момента, в който се сипе в чашата, тя достига оптималната температура за консумация. Замразена се пие само лошата ракия, подчертава Светлин.
Важно е хората да знаят какво им се яде и каква е правилната комбинация на храната и ракията, защото това променя цялостното изживяване. А моят съвет е да пият ракията както им харесва, казва Светлин. Но преди да си сложат лед или да я разредят, е хубаво да я опитат в оригиналната ѝ форма. Защото ракията има едно послание, което трябва да предаде на хората. Технологът, който я е правил, е постигнал определен баланс в нея и е хубаво този баланс да бъде усетен.
Снимки: Десислава СемковскаВ последния за месец февруари 2025 година ден "България днес" с трепет насочваме поглед към предстоящите празнични дни. Ще говорим за символиката на мартеницата, образа на Баба Марта и уникалността на традицията за региона. На 2 март тази година..
Днес следобед вторият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха кацна в България, съобщи здравното министерство. Той ще бъде разположен в регионалната база на HEMS в гр. Сливен. Сформирани са и осемте авиомедицински екипи, които..
Министърът на външните работи Георг Георгиев прие днес в МВнР Сюзън Фалатко, която пристигна в София преди няколко дни като временно управляващ посолството на САЩ в България. В съобщение на МВнР се посочва, че по време на срещата министър Георгиев и..
Днес от 16:00 часа в Галерията на открито в Градската градина на София се открива документалната изложба "Възкресение на Свободата". Изложбата е посветена..
Талантливият млад художник Недислав Пеев, диагностициран с 90% аутизъм, от днес разполага със собствена галерия в Добрич. Благодарение на..
Днес следобед вторият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха кацна в България, съобщи здравното министерство. Той ще бъде..