Една легенда гласи, че за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула – розмарин за поддържане на духа, лавандула– за наслада на душата.
България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като произвежда над 200 тона годишно. След Южна България, където традиционно се отглеждаше лавандулата, в последните години и в Добруджа, наред с безкрайните житни поля, бяха засадени хиляди декари лавандула. Ароматното растение се е превърнало в основен поминък на хиляди семейства в България, сред които и четиричленното семейство на Йълдъз Фазлъ от казанлъшкото село Хаджидимитрово, Старозагорско. Те отглеждат лавандула от 2003 година.
Имаме 30 декара лавандулови и 10 декара розови насжадения, от които добивам главно резници от лавандулата и леторасли от розите за разсаждане. Тъй като тази година метеорологичните условия бяха лоши, добихме по-малко – само 86 кг лавандулово масло в сравнение с миналата година, когато добивът беше 182 килограма. Многото дъждове и малкото слънчеви дни не позволиха на самото растение да произведе повече етерично масло, разказа пред Радио България Йълдъз Фазлъ, дни след прибирането на лавандулата:

Лавандуловите полета започват да се жънат в много горещо време, когато няма вятър и не вали. И това е месец юли – тогава лавандулата е почти прецъфтяла. Когато пчелата, която събира нектар, вече не каца по цветчетата, тогава растението е готово за жънене. Тоест, така разбираме, че е дошъл нашия ред да влезем и да приберем реколтата. Самото етерично масло се съдържа в корена на растението и в горещо и хубаво време – при 30 градуса, то започва да се качва по стръка на растението. Колкото е по-горещо, толкова повече масло се съдържа в стръка на растението и остава там до жътвата.
Освен с производството на лавандулово масло, семейството на Йълдъз Фазлъ се занимава и с отглеждане на леторасли – лавандулови растения за създаване на нови градини. Годишно произвеждат около 3 милиона коренчета, които се добиват от 2-3 годишни лавандулови растения. А клиентите им са от цяла България. Същото важи и за розовите фиданки:
За розите годината бе добра. Ние не берем розов цвят и отглеждаме розите в оранжериите само за леторасли, уточни Йълдъз Фазлъ. Дали средствата, които получава семейството й, са достатъчни за преживяването им?
Едно четиричленно семейство може да се препитава с лавандула, но трябва да има минималното количество – около 30-40 декара лавандула – отговаря Йълдъз.
През 2017 г. България е била най-голям износител на лавандулово масло в света. Водещ потребител на етеричното масло е Франция. Родната лавандула се търгува много добре в САЩ, Германия, Австрия, Япония, Швейцария, Италия, Дубай и др. Статистиката показва също, че през 2017 година площите засадени с етеричната култура са били над 50 000 декара. Според информация от земеделските стопани, доходът от декар с лавандула вече е между 1000-2000 долара.
Снимки: Севда Дюкянджи и личен архив
Всяка година в третия четвъртък на месец ноември се посреща първото младо френско вино Божоле. От две десетилетия традицията се спазва и в България. Основна заслуга за провеждането на празника в Националния дворец на културата е на Френско-българската..
Министерството на туризма получи официален сертификат за членство в престижния европейски културен маршрут "Пътят на виното" (Iter Vitis). Той бе връчен на министъра на туризма Мирослав Боршош като признание за включването на България в мрежата от..
В петък, 21 ноември, над централните и източните райони ще има по-съществени разкъсвания и временни намаления на облачността. В Източна България и на север от планините ще духа умерен и силен, поривист югозападен вятър, докато в равнините и котловините..
Филмът Made in EU на режисьора Стефан Командарев спечели Голямата награда на публиката на 63-тия филмов фестивал в Хихон в Испания. Лентата триумфира в..