Мелнишкият край е известен с характерните си вина. Сортовете Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза, познат като Мелник 55, виреят единствено в долината на река Струма, а вината, произведени от тях, съхраняват и развиват българските винарски традиции. Природата и специфичния климат в региона на Мелник, допълнени от чистотата на околната среда, допринасят за високото качество на продукцията.
„Вила Мелник“ е разположена сред живописни лозя в местността Бели брег край с. Хърсово. Отличава се с това, че е семейна изба с близо 200 годишни традиции. Виното ѝ е произведено при стриктна организация на работата и голямо уважение към семейните ценности.Избата е включена в първата по рода си „Книга на фамилния бизнес в България 2017“ – издадена от Сдружението на фамилния бизнес в страната ни. Целта е да се почерпи от личния опит на успешните семейни компании, които са гръбнака на икономиката. От това издание научаваме, че идеята за съвременното шато се е зародила в младежките години на Никола Зикатанов, като начин да съхрани семейния поминък и преклонение към традицията, културата и природата на Мелнишкия регион, откъдето произхожда фамилията му.
За винопроизводството в района може да се говори много, а най-добре е, когато за него разказва човек, който от години е в този бранш. Таня Михайлова не е родственик на собствениците на винарната, но от години е свързана с тях чрез работата си. Много ми харесва да съм част от тази винарска изба, най-вече защото трудът ми е насочен и към съхраняване на старите български традиции и тяхното популяризиране в цял свят – казва Таня Михайлова и продължава:
Таня Михайлова не пропуска да разкаже от личен опит и за удивителните качества на местния сорт – широка мелнишка лоза. Наречен е така заради широките мъхести листа на отглежданата тук лоза. Виното, произведено от този сорт, е второто по популярност чисто българско вино след Мавруда.
При вкуса на виното се получава особена тръпчивост, ароматът от този сорт е неподражаем, обяснява Таня Михайлова. В района на Мелник почвите са особено песъчливи, затова този сорт лозя виреят тук и никъде другаде. Има значение и средиземноморският климат, който навлиза по долината на Струма и придава спецификата на сорта. Гроздето от тези лозя се бере последно, защото най-късно зрее и изисква много слънце, за да се получи добро вино. Беритбата е през септември – октомври. В района на Мелник слънчевите дни са най-много на брой, а и топлината е много голяма в тази част на България. Всичко това прави мелнишкия край несравним с никой друг по отношение на винопроизводството.
Снимки: villamelnik.com
България се представя на Lisbon Food Affair (LFA) – най-големия хранителен панаир в Португалия, който отвори врати днес и ще продължи до 12 февруари на територията на Международния лисабонски панаир, предаде БТА. Националният щанд на България е..
Министерството на туризма организира рекламно-опознавателен тур за полски журналисти от специализирани медии в сферата на туризма. От 2 до 9 февруари журналистите посетиха най-популярните ни зимни курорти – Банско, Боровец и Пампорово, за да се..
Лекари от Индия ще специализират в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник. Под ръководството на наставници те ще практикуват в детско отделение, отделението по неврология и Първо вътрешно отделение, предаде кореспондентката на БНР Елена Тамакярска...
"България днес" на 11 февруари е своеобразен културен афиш на събития, свързани с българската общност в чужбина. Ще започнем с покана за..
Всички международни летища в България да бъдат оборудвани с анти-дрон системи се договориха министърът на транспорта и съобщенията и вицепремиер..
Екип от 12 български ученици от 11-и клас, ръководен от Елица Павлова, спечели първо място сред участници от цял свят в престижния конкурс за..