Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български екип създаде детска засаждаща се книга

Детска книга, която освен задължителните елементи – да има вълшебна история и да буди у децата интерес към четенето, съдържа и семена за покълване. Зад идеята стои екип от български автори. Не само разказът, а всеки един детайл от четивото е в съответствие с екологичните ценности, казва Дарина Димитрова:


Те са заложени в нея – от производството и техническите специфики до авторската история, която е обработена от психолози, казва инициаторът на проекта. В разработката на книгата не са заложени бизнес идеите за печалба. Нашата цел е да се възприеме нейният смисъл от децата и възрастните, които я четат заедно. Използваните материали за изработката й са природосъобразни. Книжното тяло и корицата са направени от 100% рециклирана хартия, която не е избелвана с химикали. Фолиото на книгата е биоразградимо, а използваното мастило е хранително. Мастилото върху елементите, които се засаждат, е екологично и не вреди на почвата. Лепилото пък е от захар, брашно и вода.


В книгата е използван шрифт за хора с дислексия. На нейните страници има сертифицирани семена – специално подбрани и селектирани, на ядливи цветя, плодове, зеленчуци и саксийни видове. Те гарантират 98% кълняемост и са с малка форма, така че да могат да бъдат интегрирани в хартията, но и да са „в крачка” с детското търпение – подбрани са растенията с бърз растеж и поникване, за да бъдат ангажирани децата не само с посяването, но да видят и крайния резултат.


Разказът в детския роман засяга теми, актуални колкото за децата, толкова и за възрастните, но без намерението да дава поучения, уточнява Дарина Димитрова:


Историята е за момченцето Бобо Бермундо и неговите приятели и как те съвсем естествено, по детски, сформират бандата „Отряд ПиПеР”. Зад абревиатурата „ПиПеР” седят думите приключения, предизвикателства и решения. С много хумор са застъпени темите за загубата на спомена какъв бях аз преди и кой съм сега аз, както и за детската тревожност, страховете, емпатията, разбирателството и, разбира се – за околната среда. Нашата цел никога не е била да се превръщаме в ментори, да сочим с пръст и да казваме какви трябва да бъдат родителите или децата, а по-скоро с чувство за хумор да загатваме колко са важни търпението и личните действия, как с тяхна помощ се случва позитивна промяна, че човек е отговорен за живота си и околната си среда.


Дарина Димитрова казва, че обратната връзка, която получава екипът е най-важното за тях, както и че има желание, идеи и творческа енергия за нови проекти:

Получавали сме съобщения с благодарности и с допълнителни въпроси за книгата, и това ни носи страхотно удовлетворение и добавя смисъл към труда ни. Намеренията ни оттук нататък не са свързани с това да издаваме поредица от книги, а да правим смислени материали за четене. Искаме да изработим по нещо и за възрастни, и за тийнейджъри. Не е задължително то да е под формата на книга. Все още обаче сме на етап „зараждане на идея” и не можем да я представим напълно.

Екипът не е патентовал продукта си с желанието примерът им да бъде последван. 

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57