Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крупни бизнесмени - във фокуса на българското правосъдие

Главният прокурор Иван Гешев: „Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв период в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя.“
Снимка: БГНЕС

След бизнесмена Цветан Василев (собственик на фалиралата Корпоративна банка и обвиняем за престъпления за 1.4 млрд. eвро), алкохолния магнат Миню Стайков (със запорирани 70 млн. евро), семейство Арабаджиеви (туристически милионери) и семейство Баневи (богаташи в химическата индустрия), на прицела на българското правосъдие се оказа Васил Божков – един от най-видните и, може би, най-богатият български бизнесмен от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика.

Предполага се, че богатството на Божков възлиза на над 1 млрд. евро. Главният прокурор Иван Гешев предприе действия спрямо него непосредствено след като в парламента бяха внесени поправки в закона за хазарта, по силата на които лотариите в страната стават държавни. До този момент именно Васил Божков управляваше по-голямата част от този бизнес в страната и не скри гнева си от предлаганата национализация и монополизация на "игрите на късмета". Той е и фактор в застраховането и строителството, а същевременно притежава най-голямата частна колекция от картини и антики, на стойност между 200 и 600 млн. евро, която в момента се изземва от властите. Благодарение на неговото спонсорство продължава да съществува и един от най-обичаните футболни клубове в страната - „Левски“. Самият Божков междувременно напусна България, но беше открит в Обединените арабски емирства, където беше арестуван в съответствие с международна заповед за арест на българската прокуратура и сега се очаква да бъде екстрадиран. Срещу бизнесмена има повдигнати 7 обвинения - за ръководство на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за финансови престъпления и за укриване на доходи. Според прокуратурата, неплатените от хазартните му фирми такси към хазната надхвърлят 300 млн. евро. Прокурорската атака срещу Божков стигна дотам, че той бе дори заподозрян за убийство и изнасилване.

Говорейки за „българските олигарси“, самият главен прокурор Иван Гешев резюмира по следния начин ситуацията: "Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв период в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя. Който не го е видял и не го е разбрал, ако наруши закона, ще носи последствията и ще бъде изправен пред българския съд“.

Всичките тези зрелищни акции на властите предизвикват противоречиви мнения в обществото. По принцип българите са скептични към богатите, убедени че милионите им не са натрупани с честен труд, и сякаш одобряват репресиите срещу тях. Има обаче и хора, които се съмняват, че правоохранителните органи ще могат да се справят с такива сложни финансово-икономически престъпления, смятайки че от поредния медиен балон пак нищо няма да излезе и, в края на краищата, престъпниците няма да понесат вината за своите нарушения на законите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28