Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Националната библиотека разкрива непознати стари рецепти и лекове за различни болести

Снимка: nationallibrary.bg

Любопитна изложба посреща посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата до края на месец февруари. В храма на книгата са експонирани множество редки рецепти и указания за направата на лекарства, мехлеми и различни билкови отвари. Голяма част от дозировките в тях са написани на т.нар. тайнопис, който можели да разгадаят само посветени лечители.

Сред артефактите се откроява гръцки лекарственик (сборник с медицински и фармакологични рецепти, полезни съвети за бита, заклинания, магически формули с лечебна цел), където подробно е описана мандрагората – легендарно растение, което пищи с човешки глас, ако бъде изтръгнато от земята.

Изложбата „Лекарственици, билки, светци“ показва, че лечения на различни видове болести са записвани още от средновековието и така свидетелства за тях са достигнали до Възраждането. Тогава немалко българи започват да пътуват из Европа, донасяйки в родината и европейска медицинска литература, която превеждат на български език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35