Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Прозорец към детството“ ни връща към най-хубавите ни години

Снимка: личен архив

За първи път залите на Национална художествена галерия „Квадрат 500“ ще посрещнат част от творбите на едни от най-въздействащите български графити артисти. Сред тях личат имената на Nasimo, Esteo, Arsek & Erase.

Под наслов „Прозорец към детството“ те представят спомени от най-невинните си години, нарисувани чрез похватите на стрийт арт-а. Куратор е самият Станислав Трифонов-Насимо, чиито графити са познати не само у нас, но и в други страни на Балканите като Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Косово.

Графити артистът е получил признание за своето творчество и във Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Полша, Чехия и други европейски страни.

Изложбата в Националната галерия „Квадрат 500“ в столицата ще бъде открита на 27 февруари и ще продължи до 5 април. Целите на инициативата са свързани както с популяризирането на този тип съвременно изкуство у нас, така и с желанието съвременните деца отново да открият смисъла от играта с техни приятели навън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25