Според народното вярване от Тодоровден нататък денят започва да расте, а времето става все по-топло. Счита се, че на този ден всеки, който има кон, трябва да го изведе и да участва в празничните надбягвания. Стопаните правят това с особено внимание и тържественост като предварително окичват конете си с венци от здравец и кукуряк.
Известното с конните си бази разложко село Бачево ще отпразнува Тодоровден (7 март) с традиционните надбягвания с коне. На празника, който се отбелязва в първата събота от Великденските пости, и млади, и стари се обличат с носии. Тодоровден ще започне с утринна литургия в местния храм “Св. Димитър”, а след това в центъра на селото ще се състои ритуалът “Кланяне на млади булки” – скорошните невести, обърнати към изгрева, ще се поклонят три пъти на свекървите си, за да покажат колко ниско могат да жънат. Преди обед в местността Власовица пък ще бъде даден старт на кушиите. В тях през последните години се включват и много жени, които неизменно са сред призьорите. Веселбата на празника ще допълни богата фолклорна програма.
Любовта на бачевци към конете не е случайна – конят присъства в герба на селото, а коневъдството е основно препитание в селото. Трите конни бази привличат множество туристи, включително от чужбина, предлагайки езда, разходки, стрелба с лък, както и все по-популярната хипотерапия (лечение с помощта на коне). В Бачево живеят хиляда и шестотин жители, много от които са младежи.
Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..
Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...
Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..