Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% спад на цената на газа – оптимизъм за бизнеса и домакинствата в България

Снимка: БТА

На самия Национален празник на България – 3 март, когато е подписан мирният договор след Руско-турската война от 1877-78г. и България е освободена от 5-вековното турско владичество, руският газов монополист „Газпром“ изпрати на българската страна подписан нов договор за доставки на газ. След 7 месеца тежки преговори, по силата на този документ цената на газа за България пада с 40.3%, считано от 5 август миналата година. Разликата между старите и нови цени за този период, която клиентите вече са платили, ще бъде върната със задна дата. Цената на природния газ пада от 22 евро на 13 евро за мегаватчас, а сумата, която ще бъде върната на потребителите в страната, надминава 75 млн. евро. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че постигнатото безпрецедентно намаление ще направи българската икономика по-конкурентна и отбеляза важната роля, която е изиграла Европейската комисия в този процес чрез антимонополното дело, заведено срещу „Газпром".

Какви са резултатите от намалението на газа за България?

Страната консумира годишно около 3 млрд. м3 природен газ, 90% които са внос и то предимно от Русия, на едни от най-високите цени в Европа. Сега цените стават съпоставими с тези в останалата част от континента. Най-силно ще почувстват намалението ТЕЦ-овете на газ, които осигуряват централно отопление за гражданите и бизнеса. На практика те няма да получат големи суми обратно, защото имат големи дългове към „Булгаргаз“, които трябва да изплатят, но независимо от това икономическото им състояние ще се подобри. Същото важи и за останалите големи клиенти на „Булгаргаз“ от циментовата, химическата, торовата и металургичната индустрия, които ще станат по-конкурентоспособни на вътрешния и международния пазар. Експертите обаче са единодушни, че за крайните потребители спадът цените едва ли ще достигне до впечатляващите 40% и реално поевтиняването ще е от едва 20%.

На фона на всичките тези благоприятни явления на енергийни пазар в страната, допълнителен оптимизъм внася и новата формула за определяне на цените, записана в договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“. Те вече няма да зависят толкова много от цените на нефтопродуктите за сметка на цените в газовите хъбове в Европа. Според експертите, от 1 април, когато новите цени влизат в сила, намалението може да се окаже дори по-голямо от 40%. Защото освен, че ще са по-ниски, цените ще се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране всеки месец, а това ще ги направи още по-гъвкави и адекватни на пазарните условия, поне до изтичането на сегашния договор с „Газпром“ след две години.

По силата на законите за конкуренцията, по-ниските цени на руския газ ще предизвикат и сваляне на цените на газа, внасян от други държави. Такова намерение беше официално обявено вчера по отношение на вече договорения 1 млрд. м3 газ от Азербайджан, който България трябва да започне да внася от октомври. Вероятно такава политика ще бъде приложена и при закупуването на втечнен газ (LNG), от който миналата година страната получи през Гърция около половин млрд. м3.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предводител на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02