Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българите реагират на ситуацията с коронавируса в страната

| обновено на 11.03.20 в 14:28
Снимка: БГНЕС

Проучване на социологическата агенция Алфа Рисърч установява завишено търсене на информация за заплахите от коронавирус в страната, умерено притеснение от ситуацията и положителна оценка за мерките на властите мерки срещу заболяването. 

75 на сто от пълнолетните граждани следят информацията за случващото се в България ежедневно, 19% - от време на време, а незаинтересованите са едва 6%. Ограниченият брой случаи, регистрирани до този момент в България, води до известно намаляване на високото напрежение.

След потвърденото вече наличие на вируса в страната, най-голяма част (55%) са загрижени, 34% не са особено притеснени, а силно притеснени се чувстват 11% от българите. Наблюдава се любопитно различие между нагласите сред най-младите и тези сред най-възрастните.

При най-младите има най-високи нива на тревожност, но не непременно съпроводени със стриктно спазване на препоръките, а сред най-старите, които са и най-рисковата група, тревогата е по-ниска. Според експертите, тази парадоксална картина е следствие от начина на живот на хората. Притеснението на младите се подхранва от факта, че те са сред най-активно общуващите и пътуващи българи, а относителното спокойствие на най-възрастните е резултат от слабата мобилност.

Предприетите от властите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса получават положителна оценка. Според 67% от анкетираните българи те са адекватни на ситуацията, 19 на сто считат, че мерките трябва да са по-строги, а според 14% някои ограничения са ненужни. В това отношение също проличават поколенчески различия. Най-възрастните и най-малко притеснени хора имат очаквания за още по-строги мерки, а най-младите и най-загрижени ги намират за прекалени. Което е косвен признак, че въпреки притесненията, най-младите едва ли ще сменят радикално начина си на живот.

Междувременно Съветът по сигурността към Министерския съвет обяви нови ограничителни мерки, насочени към административните звена в цялата страна. Какви са те, можете да прочетете ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48