Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова мобилна апликация ще помага в борбата с COVID-19

Приложението е плод на доброволния труд на български IT специалисти

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Националната информационна система ще помага на гражданите проактивно да се информират за текущото си здравословно състояние, а на държавните институции - по-лесно да управляват процеса по регистриране и контрол над пандемията. Разработеният софтуер и труда на разработчиците са дарени безвъзмездно. 

"ViruSave - системата има централен регистър, който събира информацията и я изпраща на всички държавни органи“- обясни на брифинг в Министерския съвет Ивайло Филипов от ИКТ компания „Информационно обслужване“. Той уточни, че системата е изградена в рамките на 10 дена, като в първите 48 часа е въведен регистърът на всички карантинирани лица и на всички заболели. Така информацията за тях достига автоматично до органите на МВР, които осъществяват контрола по спазването на карантината.

В националната информационна система за борба с COVID-19 e изградена и интеграция с личните лекари, общините, регионалните здравни инспекции, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, както и с доброволците.

"Информацията за разпространението на коронавируса и за преболедувалите го ще помогне за вземане на напълно обосновани решения как да бъдат "разхлабени" мерките в България" - коментира при представянето на системата председателят на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че системата ще облекчи работата на граничните полицаи, защото, ако при влизане в страната още на границата гражданинът въведе данните си, след 14 дни ще получи съобщение за изтеклата му карантина автоматично и ще може да докаже това чрез приложението.

По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, осигуряването на връзка между отделните институции е много важна, за да бъдат правени бързи и по-пълни анализи

В системата се въвежда единният граждански номер на човека, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, попълват се хронични заболявания, ако има такива, и данните се предават в Министерството на здравеопазването. 

Подаването на личните данни е изцяло на доброволен принцип, а достъп до тях ще имат само държавните органи

Мобилната апликация може да се инсталира от всекиго, а изпращането на информация през нея ще бъде напълно безплатно. Достъп до приложението може да се осъществява и от чужбина - през български или чужд телекомуникационен оператор, но личният лекар не би могъл да помогне в случай, че пациентът му е на територията на друга държава - обясниха от екипа, изградил системата.  

В момента тече валидация на приложението ViruSave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник. 

За българската разработка е използван е софтуер за анализи, сходен с подобни мобилни апликации в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван. 

Още по темата - ТУК.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30