Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аспержите - отново на българска земя

Снимка: архив

Наричат аспержите кралски зеленчук, защото успяват да очароват  с нежния си вкус Краля Слънце. Той така ги харесал, че накарал градинарите си да ги отглеждат целогодишно, за да ги има постоянно на трапезата си.  Оттогава, в Средна и Западна Европа, аспержите са се превърнали в любимо ястие и деликатес. По нашите земи все още възприемат зеленчука за екзотичен и малцина знаят, че в началото на ХХ век България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След 1944 г. зелените крехки, напъпили пръчици са набедени като „буржоазно“ ястие и изчезват от българския пазар. В последните години обаче, те се появиха отново на трапезата ни и то отгледани от български производители, чиято продукция е на европейско ниво.

Борислав Иванов и съпругата му, от добричкото село Златия (Североизточна България), са едни от малкото земеделци в страната, които се осмеляват да гледат аспержи. Преди около 5 години те се завръщат от Германия, където са работили в сферата на туризма и гастрономията.

„Решихме да се занимаваме със земеделие, понеже живеем в туристически район, а и Черно море е близо до нас – разказва Борислав. Навремето дядо ми е бил градинар и ние следваме традицията.“

Двамата с жена му нямат особени познания в земеделието, затова семейството се учи в движение. В момента, на площ от около 4 декара, те отглеждат почти всички традиционни за България зеленчуци, но и по-екзотични, каквито са аспержите. Наблягат на разнообразието и качеството, а не на количеството:



„Това, което произвеждаме, успяваме да го реализираме. Забелязваме, че с всяка изминала година търсенето става все по-голямо – продължава Борислав. – Освен аспержите, отглеждаме физалис (Physalis) и ревен. По време извънредното положение, заради на пандемията от Сдэса-19, не сме срещнали особени затруднения. Докато бяха затворени пазарите, правехме продажби онлайн и доставяхме продуктите си на място при клиентите. Така успяхме да реализираме всичко. Имаше интерес към аспержите и салатите и към всички зеленчуци. В съвсем малки количества отглеждаме и шафранов минзухар. Сред клиентите ни са и един-два ресторанта от региона. Останалите са от фермерския пазар, където продаваме продукцията си. Работим само аз и жена ми. От време на време, когато се налага, едно момче, което разбира от зеленчуци идва да ни помага, но основното вършим ние.“

Намеренията на Борислав и съпругата му са да увеличат производството на аспержи. Събират ги от април до края на юни. Диетолозите твърдят, че са богати на витамините В6, А и С. Имат и високо съдържание на минерални вещества, особено калций, магнезий, цинк и желязо. Те са и незаменим източник на триптофан, който спомага за доброто настроение и спокойния сън. А за да сме сигурни, че съдържат всичките полезни вещества, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки и полезни.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Градина Иванови, Златия/ facebook



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

28 октомври ще бъде неучебен ден в училищата с изборни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това се посочва в заповед на министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Денят след изборите за Народно събрание се..

публикувано на 16.10.24 в 16:48

Фондация "Теодора фон Ауерсперг" започва своята работа и в България

Защитата на животните и децата в неравностойно положение, както и насърчаването на различни културни инициативи, са основополагащи за подобряването на средата за живот у нас. Около тази идея се обединяват талантливата пианистка Надежда Цанова и..

публикувано на 16.10.24 в 08:15

В Одесос откриха изцяло запазена статуя от II - III век

Уникална статуя от римския период на Одесос, предварително датирана към края на II – първата половина на III век, е намерена при изкопни работи в района на жп гарата във Варна, съобщиха археолозите от РИМ-Варна. Статуята се намирала в зона с пясъчни..

публикувано на 15.10.24 в 18:36