Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературни маршрути водят по стъпките на именити български творци

Снимка: Facebook /Литературни маршрути

Проектът на фондация "Прочети София" представя истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Част от програмата е насочена към децата. Техен водещ е преводачката и писателка Зорница Христова. На 27 юни литературните пътеки на този маршрут ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич.

"По стъпките на Синьото момче" е заглавието на литературния маршрут, посветен на поета Александър Вутимски, през който в ролята на гид ще премине Калоян Праматаров - поет, преводач от френски и археолог. На 1 юли разказът ще започне в близост до един от най-старите хотели в София, ще продължи покрай дома на Вутимски на ул. "Раковски", за да завърши в Докторската градина, където поетът е работил известно време като пазач.

"На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс“ предстои на 8 юли и 26 август. Неин водещ е Катя Зографова - автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература.

На 135 години от рождението и 60 години от смъртта на един от най-талантливите поети на България в началото на 20 век - Николай Лилиев, е посветено последното събитие от програмата на „Литературни маршрути“ през есента. В началото и края на тази обиколка ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев - Народния театър "Иван Вазов", където Лилиев е бил драматург в продължение на близо 30 години и улицата в кв. "Лозенец", която днес носи неговото име.

Второто издание на "Литературни маршрути"  продължава от юни до октомври, а достъпът до всички събития е свободен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10