Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството

| обновено на 21.07.20 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Петият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов не успя да свали управлението. Вотът бе преодолян с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти". „За” падане на правителството гласуваха 102 депутати от БСП и ДПС. „Против” отстраняването на правителството гласуваха 124 депутати от управляващата коалиция на мнозинството. 11 депутата гласуваха с „Въздържал се“.

БСП  поиска вот на недоверие към правителството на 16 юли по темата корупция, на фона на всекидневни протести в страната искащи оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. След гласуването, депутатът от ГЕРБ Мануил Манев се обърна към опозицията с думите, че левицата е излъгала младите хора, които протестират отвън, и че искат да разрушат държавата. Спас Гърневски също от ГЕРБ обяви, че протестите са"безпрецедентен опит за метеж срещу законното правителство". Според депутата от БСП Валери Жаблянов тенденцията за предсрочни избори остава. „Ако наистина искате да разберете мотивите за вота и мотивите на голяма част от протестиращите, то направете дълбок управленски, политически и социален анализ, защото след няколко месеца ще се озовете в навечерието на изборите“, каза Жаблянов. Протестиращите които блокират движението по бул. "Цар Освободител" пред парламента посрещнаха гласуването с възгласи "оставка". Няма изненади, всички знаехме, че това ще се случи точно по този начин. Този вот на недоверие няма нищо общо с нашия вот на недоверие. Нашият ще продължи, заявиха пред БНР представители на протестиращите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40