Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Светите Седмочисленици

Снимка: pravoslavieto.com

„С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог...“. 

Така днес, в тропар за празника, Православната църква възпява паметта на Светите Седмочисленици - Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. През IX век, изгонени от Моравия, славянските просветители били приети с разтоврени обятия в България, за да посеят вярата и просветата сред народа. 

На днешния ден през 916 година е починал първият от тях - Свети Климент (916 г.). Почитат се заедно на 27 юли. 

Храмов празник има една от емблемите на София – църквата „Свети Седмочисленици“


Наред със Светите Седмочисленици и Успението на Свети Климент Охридски, на 27 юли, Православната ни църква почита и Свети великомъченик Пантелеймон

Съставил: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16