Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция ще привличат IT-инвестиции към Балканите

За акцентите в разговорите на Екатерина Захариева в Атина

Снимка: AП/БТА

В Атина българският външен министър Екатерина Захариева изрази подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на София, че суверенните права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в съответствие с международното право. Тя изрази надежда за прекратяване на напрежението между Турция и Гърция и призова споровете да се решават в добросъседски дух, а не с едностранни действия. Заедно с гръцкия си колега Никос Дендиас, Захариева изрази дълбоко съжаление от промяната в статута на храма „Св. София“ в Истанбул. 

В разговорите на българския вицепремиер в гръцката столица бяха засегнати и въпросите, свързани с европейската интеграция на Западните Балкани.

В разговорите си двамата външни министри засегнаха целия спектър на двустранните отношения, включително строителството на газовия интерконектор. Договорено беше икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето. 

Повдигнат беше и въпросът за облекчаване на движението между двете държави в условията на коронавируса и по-бързото възобновяване на работата на гръцките гранични пунктове с България. Тема на разговор беше и по-бързото завършване от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“, който се очаква да допринесе и за икономическото развитие от двете страни на границата.

По данни на външното ни министерство, Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът е нараснал с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Настоящото посещение на министър Екатерина Захариева в Атина е по повод 140-ата годишнина от установяването дипломатическите отношения между България и Гърция. Това е и първата ѝ задгранична визита след възобновяване на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса, уточняват от МВнР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36