Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Кутев, БСП: Очаква ни нова вълна от протести през есента

Антон Кутев
Снимка: БГНЕС


Повече от половината българи искат оставката на главния прокурор, но Конституцията на България не го е предвидила, коментира в интервю за БНР депутатът от БСП Антон Кутев. По думите му, Великото народно събрание преди почти 30 г. е дало "високо ниво на независимост на главния прокурор - дълъг мандат, реална независимост, но без възможност за неговата смяна". Според Кутев, главният прокурор работи „на ръба и отвъд ръба на закона“, като обслужва една част от елита и бизнеса, за сметка на друга. Депутатът коментира, че сериозните подозрения на обществото към Гешев са превишаването правомощия, нарушаване на презумпцията за невинност и на тайната на кореспонденцията. Затова Кутев смята, че е необходим дебат, "който да излезе извън рамките на парламента и да включи институции като президентството и Конституционния съд" и да се преосмислят правомощията на главния прокурор. Пред обществото „горят“ и въпросите трябва ли промяна в Конституцията и каква да бъде тя, по отношение на правомощията на президента и на главния прокурор, ще се променя ли броят на депутатите в парламента. Ако тези проблеми не се решат институционално, те ще бъдат решени стихийно от улицата, коментира Кутев. Той прогнозира нова вълна от протести през есента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30