Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават блокадите на възлови места в София и след 26-ия ден на протести

Българи в чужбина също са обявила протестни акции през седмицата

В 26-ия пореден ден на антиправителствени протести в София три възлови точки в столицата остават блокирани от палаткови лагери. Те са разположени на кръстовището на Орлов мост, при СУ „Св. Климент Охридски“ и до Президентството, предават репортерите на БНР .

В „Триъгълника на властта“ в следобедните часове отново се събраха граждани, а към 20:30 часа потегли традиционното шествие към Орлов мост. Исканията на протестиращите остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор. С хода на протеста в столицата можете да се запознаете ТУК


Протестите продължиха и в други градове на страната. Във Варна демонстранти блокираха кръстовището пред общината и заявиха, че ще останат там, докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството и на главния прокурор, предават кореспондентите на БНР.


Виждането си за реформи в съдебната система представиха на протеста в Бургас представители на инициативата „Правосъдие за всеки“. С викове „Оставка“ протестиращите преминаха през центъра на града и изпяха химна до Морската гара. 

Междувременно, българи в Берлин обявиха, че ще протестират пред канцлерството този четвъртък в работно време, за да привлекат вниманието на канцлера Ангела Меркел и сътрудниците ѝ към ставащото в България. 

Това ще бъде трети протест на българи в германската столица. Предишните бяха пред централата на управляващия Християндемократичен съюз (ХДС) и Бундестага. Протестът пред канцлерството ще се проведе от 15:30 до 18:00 часа. 


Българи в САЩ също завиха в социалните мрежи намерения за протест

В Чикаго е насрочен протест за 9 август, от 14:00 часа местно време, в едно от популярните места за пикник - Busse Woods. Акцията е срещу „управленската система в България и повсеместната корупцията в държавата“. Организаторите призовават хората да си носят всичко необходимо за пикник, с изключение на стъклени бутилки, както и защитни маски и шлемове, при спазване на мерките, въведени в щата Илинойс, заради Covid-19. 

В подкрепа на сънародниците си в България се обединяват и българи от Бостън. Те подготвят също неделен протест, като в исканията им е записано: „Нека заявим открито решителноста си за нулева търпимост към всички форми на злоупотреба с власт и некомпетентност“. Организаторите изрично подчертават, че това не е партиен протест и призовават всички към проява на кулутра и толерантност, както и да спазват правилата за предпазване от Covid-19 на щата Масачузетс. 

Очаквайте още информация за демонстрациите на българите в чужбина от Радио Блъгария и в следващите дни... 

Съставил: Красимир Мартинов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15