Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29-ия ден от протестите – музика, гълъби и „патриотичен омлет“

3
Снимка: БТА

Рок музика, български фолклорни песни и танци поставиха началото на поредната протестна вечер в София. На площад "Независимост" организаторите разпънаха транспарант с надпис "Съединението прави силата" и отправиха призив протестиращите да създадат политическа формация с нови и почетни хора, предават репортерите на БНР .

От площада бяха пуснати да полетят седем бели гълъба като символ на обединението.

Малко след това протестиращи обстрелваха с яйца, домати и плодове сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 134 в София, където е централата на коалиционния партньор на управляващите от ГЕРБ Националния фронт за спасение на България. С готвене на „патриотичен омлет“ демонстрантите изразиха отношението си към застъпничеството, което лидерът на НФСБ Валери Сименов изрязи по-рано през деня за премиера Бойко Борисов.

Блокадата в палатковите лагери продължава на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Пловдивчани се включиха в протестно шествие, а площад „Съединение“ беше огласен от скандирания за оставкана правителството и главния прокурор. Как преминаха протестните действия в страната днес, научете от кореспондентите на БНР

Междувременно, беше образувано съдебно дело за блокадата на пътя Стара Загора – Хасково. Административният съд в Стара Загора е разпоредил проверка кой и защо блокира пътя за Хасково и кой е издал заповед да се преустанови движението в отсечката, предаде БНТ. Движението на пътя беше спряно на 31 юли при опит на протестиращи от Стара Загора да се придвижат до автомагистрала "Тракия", за да я блокират, чието намерение беше осуетено от полицейски кордон. Протестиращите вече осми ден са на пътя и настояват да потеглят в автошествие до "детелината" на магистралата.

Представители на Фейсбук групата "Не подкрепям протеста" пък внесоха жалба в Софийската градска прокуратура, към която е приложена и подписка на граждани, които са против блокирането на кръстовища в центъра на София. Според противниците на протеста, недоволните от управлението пречат на останалата част от хората да се придвижват спокойно, да работя и почиват, като така нарушават правата им.

Българската общност в Берлин също се събра на митинг. Те избраха пространството пред канцлерството на Германия, а целта им е да привлекат вниманието на Ангела Меркел и сътрудниците й за събитията в страната ни.  

Съставил: Красимир Мартинов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26