Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29-ия ден от протестите – музика, гълъби и „патриотичен омлет“

3
Снимка: БТА

Рок музика, български фолклорни песни и танци поставиха началото на поредната протестна вечер в София. На площад "Независимост" организаторите разпънаха транспарант с надпис "Съединението прави силата" и отправиха призив протестиращите да създадат политическа формация с нови и почетни хора, предават репортерите на БНР .

От площада бяха пуснати да полетят седем бели гълъба като символ на обединението.

Малко след това протестиращи обстрелваха с яйца, домати и плодове сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 134 в София, където е централата на коалиционния партньор на управляващите от ГЕРБ Националния фронт за спасение на България. С готвене на „патриотичен омлет“ демонстрантите изразиха отношението си към застъпничеството, което лидерът на НФСБ Валери Сименов изрязи по-рано през деня за премиера Бойко Борисов.

Блокадата в палатковите лагери продължава на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Пловдивчани се включиха в протестно шествие, а площад „Съединение“ беше огласен от скандирания за оставкана правителството и главния прокурор. Как преминаха протестните действия в страната днес, научете от кореспондентите на БНР

Междувременно, беше образувано съдебно дело за блокадата на пътя Стара Загора – Хасково. Административният съд в Стара Загора е разпоредил проверка кой и защо блокира пътя за Хасково и кой е издал заповед да се преустанови движението в отсечката, предаде БНТ. Движението на пътя беше спряно на 31 юли при опит на протестиращи от Стара Загора да се придвижат до автомагистрала "Тракия", за да я блокират, чието намерение беше осуетено от полицейски кордон. Протестиращите вече осми ден са на пътя и настояват да потеглят в автошествие до "детелината" на магистралата.

Представители на Фейсбук групата "Не подкрепям протеста" пък внесоха жалба в Софийската градска прокуратура, към която е приложена и подписка на граждани, които са против блокирането на кръстовища в центъра на София. Според противниците на протеста, недоволните от управлението пречат на останалата част от хората да се придвижват спокойно, да работя и почиват, като така нарушават правата им.

Българската общност в Берлин също се събра на митинг. Те избраха пространството пред канцлерството на Германия, а целта им е да привлекат вниманието на Ангела Меркел и сътрудниците й за събитията в страната ни.  

Съставил: Красимир Мартинов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05