Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 32 ден - на протест срещу властта

| обновено на 09.08.20 в 21:51
4
Снимка: БТА

За 32 поредна вечер протестиращи се събраха в т.н. триъгълник на властта в София, за да поискат оставките на кабинета и на главния прокурор. Яйца и домати отново полетяха към сградата на Министерския съвет. 

Палатков лагер през сградата на бившия Партиен домВ столицата остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, площад "Независимост" и на ректората на Софийския университет. От гражданската инициатива "Системата ни убива" разпространиха съобщение, че в случай, че полицията се опита пак да разчисти палатковите лагери, ще има "крайни действия". Повече за протеста в София – ТУК

Днес е 31 ден на протестите във Варна. Палатковият лагер там е в пространството до общината. Симпатизанти на хората от лагера се събраха, за да обсъдят различни теми, като машинното гласуване и съдебната реформа. 

Неделният ден беше наситен на разнообразни протестни форми.

Към граничния пункт “Калотина” на българо-сръбската граница пое автошествие под надслов “Протестен марш за оставката на правителството на Бойко Борисов”. Водачите се опитаха да блокират пътя, но полицията ги спря при град Сливница, заради каране с бавна скорост и километрично задръстване. Автошествието все пак стигна до границата. 


Още едно протестно шествие - този път на велосипеди, се отправи от Благоевград към ГКПП “Кулата” на границата с Гърция. 

Близо 15 души се събраха за второто протестното плажуване, наречено „Dogan Saray Beach Festival“, на плажа край имението, свързвано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“ в Бургас. Този път Доган не се присъедини към протестиращите и запази мълчание.

Двама представители на властта взеха отношение по темата, която вече месец вълнува хората по площадите.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира във Варна възстановяването на палатковите лагери в София и твърдението на столичната полиция за опити за окървавяване на протестите. По думите му, подобни неща не могат да се търпят вечно


Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че скоро ще обяви важно съобщение. В профила си във "Фейсбук" Борисов публикува своя снимка с внучетата си и написа, че е "време за неговите решения".

Според източници на БНР премиерът е разпоредил полицията да не се намесва срещу барикадите на протестиращите. Подробности вижте ТУК

Съставил: Красимир Мартинов, Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42