Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават антиправителствените протести в София и страната

Блокадата на Орлов мост продължава
Снимка: БГНЕС

Протестиращите инициираха подписка с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До този момент са събрани 1400 подписа. Както всяка вечер, недоволните от управлението се събраха в района на президентството и Министерския съвет, откъдето се провежда традиционното шествие до "Орлов мост".

По-рано организаторите на протеста от „отровното трио“ заявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение и ще насърчават всички негови прояви.

Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до медиите близо 170 учени от Българската академия на науките също призоваха за оставката на правителството. Те изразиха подкрепата си към протеста, като посочиха, че това е „единствената законна форма на обществено поведение“. Учените изразяват и недоволството си от „автократично-мутренския стил на управление в страната“ и посочват, че правителството застрашава самите устои на държавата. Те са на мнение, че некомпетентните и корупционни практики са довели България до дъното на всички обществени и статистически оценки. Академиците посочват също, че съдебната власт е подчинена на изпълнителната и прокуратурата „безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики“.

Снимка: БТА

В морската столица Варна палатковият лагер продължава да е на пътното платно пред Общината, където шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. В Плевен се организира протестно автошествие през централните улици и кварталите на града.

Снимки: БГНЕС, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30

30 публични сгради грейват в зелено по случай Европейския ден на донорството

Фасадите на над 30 емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено тези вечер по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. По този начин се изразява..

публикувано на 05.10.24 в 18:00
Румен Радев

Медицинската помощ е основна мотивация за бойния дух на фронта

“ Един от основните фактори за мотивацията и бойния дух на хората, които се сражават на фронта, е наличието на бърза и надеждна медицинска евакуация, както и на ефективна и адекватна медицинска помощ и осигуряването ѝ в непосредствена близост до..

публикувано на 05.10.24 в 13:03