Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия внася нов проект за конституция

Бойко Борисов ще се оттегли от премиерския пост в деня, в който парламентът гласува решението за избори за ВНС

| обновено на 14.08.20 в 14:05
Снимка: dnevnik.bg

ГЕРБ ще внесе проект на нова конституция и ще свика Велико народно събрание, за да бъде направен рестарт на държавата, обяви премиерът Бойко Борисов в обръщение до гражданите. “В момента, в който парламентът реши да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден”, заяви той.

ВНС трябва да намали броя на депутатите от 240 на 120, както и да прекрати действието на Висшия съдебен съвет и да създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Освен това трябва да гласува нов петгодишен мандат на главния прокурор вместо досегашните 7 години и първият обвинител в държавата да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание, което да приема доклада му.

“Време е за отговорност и решителност. Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето. Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение“, се казва още в обръщението на премиера.

Той обяви, че в момента, в който Народното събрание приеме решение за провеждане на Велико Народно събрание, ще се оттегли от поста. 

Протестиращите в столицата определиха обявените решения на премиера Бойко Борисов като печелене на време. Те заявиха, че продължават с исканията си за оставка. В интервю за БНР един от инициаторите на гражданските протести - Арман Бабикян, каза, че предложенията на премиера нямат почти нищо общо с исканията на протестиращите. „Изглеждат ми като сериозна и едра крачка назад на човек, който е отчаян и се опитва със сетни сили да се закрепи на гребена на властта още известно време“, коментира Бабикян. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40