Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване в условията на Covid-19

Кои държави промениха пропускателния режим за пътуващите към тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата редица държави промениха режима за влизане на своя територия на граждани, идващи от България и от други места, заради развитието на епидемиологичната ситуация от Covid -19. Вижте... 

Сърбия въведе PCR тест за идващите от България. Мярката влезе в сила на 15 август се отнася и до гражданите на Северна Македония, Хърватия и Румъния. Мярката обаче не засяга сръбските граждани, които влизат в Сърбия от тези държави. Освен това сръбските власти отменят ограниченията за гражданите, идващи от Черна гора.

В последната седмица броят на заразените с Covid - 19  в Сърбия е около 250 всеки ден. Според здравните власти,обаче ситуацията е стабилна и бавно се подобрява. 

Босилеград е все по-изолиран заради задължителния PCR, предава кореспондентът на БНР Кирил Фалин. 

Италия удължава до 7 септември действието на заповедта, с която бе въведена 14-дневната карантина за граждани, които пристигат в страната и които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България и Румъния.

Влизащите от България пътници в Италия трябва да попълнят декларация при пристигането си, предоставена на борда на самолета или на границата. Декларацията съдържа информация за адреса, на който те ще пребивават и на който ще изпълняват доброволната карантина.

Властите в страната определят условията и мястото, на което да се осъществи карантината в случаите когато човек няма възможност да ползва собствен транспорт за придвижването си дотам.

На карантина при пристигането си на територията на Италия не подлежат екипажите и пътуващият персонал на превозни средства – товарни камиони, самолети, влакове и кораби.

Кипър въведе допълнително изискване към пристигащите от България. От 12 август българските граждани, попадащи под изискването за 14-дневна карантина, следва да се подложат за своя сметка на PCR тест за COVID-19 не по-късно от48 часа преди изтичане срока на карантината.При отрицателен резултат от теста карантината им се прекратява.

В същото време остава в сила изискването за представяне на отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа до полета, попълването на онлайн формуляр Cyprus flight pass, както и задължението за спазване на 14-дневна карантина.

При нужда от съдействие българските граждани в Република Кипър могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Никозия на следните телефонни номера: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Nicosia@mfa.bg.

Израел отменя 14-дневната карантина за пристигащите от България граждани. Решението влиза в сила от 16 август и ще позволи на израелските граждани да пътуват до нашата страна, без да бъдат поставяни под карантина при завръщането си. Освен за пътуващите от България, ограничителната мярката ще отпадне и за влизащите в Израел граждани от Хърватия и Гърция. Към момента гражданите, пристигащи от Израел в България, не се подлагат на задължителна карантина у нас.

Гърция разшири списъка на страни, от които изисква отрицателен  PCR тест. От 17 август гражданите, пристигащи от Швеция, Белгия, Испания, Нидерландия и Чехия, също ще се нуждаят от отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, за да влязат в страната. Изискването няма да важи за водачите на тежкотоварни превозни средства, които преминават българско-гръцката граница през ГКПП „Кулата – Промахон“.

Властите в страната заявиха, че изискването важи и за гражданите, влизащи в Гърция през нейните сухопътни граници, включително и за гърци, които се връщат у дома. Затягането на контрола в южната ни съседка идва след скок на новите случаи на заразени с коронавирус. Изисканият тест не може да бъде по-стар от 72 часа преди влизането в страната.

От 11 август лицата, пристигащи от Обединените арабски емирства, могат да влизат в България без да представят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест.

Напомняме, че PCR тест не се изисква и за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. Тези граждани не подлежат и на 14-дневна карантина.

Съставил: Венета Николова 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30