Пандемията от Covid-19 накара много хора да променят начина си на живот и да преоценят кое за тях е наистина важно. В стремежа си да гарантират своята сигурност и да пощадят психиката си, някои преоткриха българското село. Други намериха време да се доверят на интуицията си и да осъществят идеи, които са отлагали с години. Или да се посветят на такива, които им хрумват на мига, например - докато пазаруват със семейството си в слънчев следобед. Оказва се, че тъкмо така пред погледа на фотографа Огнян Стефанов е изплувал образът на мечтано райско кътче. Първоначалният замисъл обаче е съвсем друг:
Освен с уютни за живеене къщи, населеното място разполага с множество стопански постройки, складове за провизии, висока наблюдателна кула, библиотека, места за отдих и спорт. Всичко това е създадено от всевъзможни изделия за еднократна употреба от дърво – бъркалки за кафе, дървени шишчета и клечки от сладолед, съединени с помощта на фибран и гипс. Макар да е изцяло въображаемо, селцето бързо се сдобива с име, което прекрасно приляга на неговата цел да се издига високо в небето – Небеста – Skyville.
Огнян признава, че у нас в Родопите има места, където подобно селище би се вписало безупречно, заради чистотата и спокойствието наоколо. Например около язовир „Широка поляна“ или в местността Беглика. И все пак, тъй като е реалист, фотографът определя своя макет като утопия. За жалост, причината според него се крие в манталитета и отношението на някои хора към постиженията на другите:
„Ако един човек има една добра идея, ще се намерят 10, които ще са против. Без ясни мотиви, просто ей така – напук. Изпитвал съм го на собствен гръб. Убеден съм, че от административна гледна точка ще има много спънки. Утопия го наричам и защото това е едно твърде чисто място, което не виждам как би могло да съществува в днешния свят. Винаги ще се намери зрънце злоба, което ще зарази мястото.“
Освен заради чистотата, спокойствието и отдалечеността от хората, Небеста може би е нависоко и по друга причина. Още от малък, погледът на Огнян често бил отправен нависоко към небесната шир. Мечтата му била да бъде летец, също като своя дядо, но така и не успява да премине през необходимите медицински прегледи. За кратко учи в Техническия университет, после избира журналистиката, а накрая го завладява магията на фотографията. Забелязан е от списание „Криле” и това го доближава отново до неговата страст – самолетите. По-късно започва работа за Военновъздушните сили, а днес е видеооператор в Президентството на Република България.
Богатото му въображение и сръчност спечелват на Огнян уважение сред колекционери и създатели на стендови модели. Планираните до момента две специализирани изложения, на които Небеста трябваше да бъде показана, са осуетени от извънредното положение. Фотографът обаче не губи надежда, че ще я видят и други хора, освен семейството му и приятелите в социалните мрежи, тъй като през октомври, ѝ предстои изложба в София.
Снимки: Facebook /Огнян Стефанов
В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..
Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..
С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..
На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на..
Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и..
С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм..