Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението на протеста в София ескалира

Снимка: БГНЕС

След цял ден протести със сблъсъци, обгазени и арестувани в 56-ата вечер на антиправителствени протести в София след 21 ч. напрежението още повече ескалира. Бомбички, кенчета, яйца, пластмасови бутилки и павета полетяха към полицейския кордон, плътно охраняващ входа на бившия Партиен дом, днес – основна сграда на Народното събрание. Пред репортер на БНР представител на протестиращите заяви, че това е дело на ултраси. Пред БНТ един от организаторите на протеста – адвокат Николай Хаджигенов, заяви също, че най-вероятно сред събралите се има провокатори. 

Хора от протестиращите се опитваха да възпрат замерващите полицаите, за да предотвратят допълнителна ескалация на напрежението. Полицаи излязоха пред кордона с развети български знамена.


Протестиращите скандират „Мутри“ и „Мафия“. Организаторите на протестите от т.нар. „Отровно трио“ дадоха срок за оставка на правителството до утре сутринта. Арман Бабикян от триото призова протестиращите утре в 9 часа отново да дойдат на площад „Независимост“ в центъра на София, за да изразят своето недоволство, предадоха репортерите на БНР.

В 23 ч. в района на протеста беше позиционирано водно оръдие. Служителите на реда постепенно разшириха периметъра на охраняемата зона. Полицията с щитове тръгна след протестиращите, които бяха избутани до парадния вход на президентството, съобщи БГНЕС. Няколко души бяха арестувани.


Ивайло Иванов, главен секретар на МВР, заяви пред Нова телевизия, че по време на днешните протести са пострадали доста полицаи. Информацията за броя им все още се обобщава. Иванов потвърди, че ескалацията е предизвикана от добре организирани футболни агитки.

„Опитваме се да сме безпристрастни, да не взимаме страна, да се държим по най-добрия начин, но, честно казано, днес абсолютно всички прекалиха“, каза главният секретар на МВР. Той заяви, че е било решено да не се влиза в конфликт с протестиращите. Имало е сигнали, че се очакват провокации, затова е било осигурено засилено полицейско присъствие.

Снимки: БГНЕС и БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06

Емблематичният Покрит пазар на София скоро отново ще заработи за посетители

Дълго чаканият мащабен ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София вече приключи. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват там на 23 май. Това съобщават за БНР представители на веригата..

публикувано на 19.05.24 в 09:35