Бургас отново ни примамва да се отправим към морето за дълъг уикенд. На 11 септември започва Фестивалът на рибата и виното, който обещава да изпълни дните ни с настроение, рибарски традиции и музика.
В парк „Приморски“ ще станем свидетели на приготовлението на пресни морски деликатеси. Селектирани изби от цяла България ще представят най-добрите си вина, а местни танцови състави и популярни изпълнители ще допълнят тридневната програма на фестивала.
Кулминацията на празника ще бъде конкурсът за „Най-добра рибена чорба на Бургас“. Очаква се в него да се включат и много заведения от града. Корифеите в приготовлението на традиционната за всяко рибарско селище гозба, ще бъдат оценявани от авторитетно жури по няколко критерия: вкусови качества, съставки и цялостно впечатление от рецептата и чорбата.
Победителят в оспорваната надпревара ще получи специален приз, който да окачи в заведението си като удостоверение, че именно там ще се предлага най-добрата рибена чорба в Бургас през следващата година.
Любителите на рибни ястия в България добре знаят, че вкусна рибена чорба се приготвя не само край морето. Научете повече за тайните на добрата рибена чорба от публикацията на Радио България: Българската кухня: Рибена саламура.
Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: Facebook/@festivalnaribata
Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите решения? Отговор на въпроса търси новата експозиция "Готови ли сте за… разкази по Коледа“, с..
Игнажден е! На 20 декември почитаме паметта на св. Игнатий Богоносец. Според поверията от този ден започват родилните мъки на Божията майка и в народните песни се пее: "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа". В календара на българите..
Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..