Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на крайморските езера по специален туристически маршрут

Атанасовското езеро край Бургас
Снимка: БГНЕС

Най-големият комплекс от крайморски езера в България се намира край черноморския ни град Бургас. Общата площ на тези Атанасовското, Поморийското, Мандренското и Бургаското езеро е около 9 000 хектара, над 3 000 от които са обявени за защитена територия.

Над Бургас преминава един от основните миграционни пътища в Европа - Виа Понтика и всяка есен езерата се превръщат в своеобразен „сборен пункт“ на много видове птици. Част от тях преживяват зимата именно там.



В годините досега, различни еко-организации са изпълнили редица проекти с цел облагородяване и опазване на бургаските езера, защитени от екологичната мрежа „Натура 2000“. Част от инициативите им е и превърналият се в традиция фестивал на солта, провеждан на брега на Атанасовското езеро. Мястото привлича с крайбрежната лагуна и със способността на водата да променя цвета си, достигайки до червено. Именно този цвят езерото дължи на голямото количество магнезий, както и на едно водорасло, развиващо се единствено в много солени води.

Интересът към това парченце от „земния рай“ не стихва през цялата година, а богатото разнообразие от флора и фауна, привлича много любители и професионални фотографи в търсене на неповторимия кадър.

Повече за изненадите, които ви очакват, ако си подарите разходка в района, можете да научите в публикацията „Туристически маршрут край бургаските езера“ от Колекцията на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10