Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенното издание на Master of Art обяви наградените филми

Кадър от филма „Форман срещу Форман“
Снимка: Facebook / MasterofArtFilmFestival

„Master of Art не е само филмов фестивал, това е фестивал на всички изкуства“ – твърди артистичният директор на форума Найо Тицин, съвсем основателно разбира се. На специална пресконференция той обяви наградените филми от всички категории. Журито присъди голямата награда за най-добър филм на фестивала на чешко-френската продукция на режисьорите Хелена Тржещикова и Якуб Хейна „Форман срещу Форман“. Творбата спечели и Наградата на публиката.

Специалната награда на журито отиде при „Паладо: Първият архитект-звезда“ на режисьора Джакомо Гати, разказващ за Андреа Паладио – архитекта, който с творчеството си става емблематичен за най-важните в света сгради на властта. Младежкото жури на фестивала присъди наградата за дебют на Бениамино Барезе за филма му „Изчезването на моята майка“. Самият режисьор не е успял физически да присъства на награждаването, но е изпратил благодарствено видео, на което участва заедно със своята майка Бенедета Барзини. Същият филм печели и приза в категорията „Мода и дизайн“.

Да припомним, че тази година за пръв път фестивалът имаше онлайн издание през април (заради мерките срещу коронавируса) и есенно, което започна на 27 август. За първи път имаше и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“. Фестивалът се проведе едновременно в София, Пловдив и Варна под мотото „Прегърни изкуството”. В рамките на събитието бяха представени 65 пълнометражни и 12 късометражни филма.

Тази година българската публика се докосна до изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други. Master of Art е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Петото издание на Master of Art завършва на 24 септември.

Редактор: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20