Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Магическите гласове…“ на Нина Николина с премиера

Снимка: facebook.com/permalink

„Традиции“ не е обикновен концерт, а спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция – от древността до наши дни“ – споделя Нина Николина, певица, ръководител, музикален продуцент и диригент на „Магическите гласове на България“. Известна със своя интерес към българския фолклор, Нина Николина създава вокалната формация през 2017 г. След успешни концерти в Страсбург, Берлин и др., „Магическите гласове…“ са подготвили новия спектакъл, в който звучат акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин”, „Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко “, „Дилмано“, „Полегнала е Тодора “, „Вечеряй Радо“ и други оригинални народни песни.

Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център „Флора“, Бургас. Проектът е подкрепен от Министерството на културата.

 „За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини, заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, да  направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи“ – казва още певицата. Новият проект предвижда и видеореализации с образователна цел, които ще бъдат предоставяни безвъзмездно на преподавателите по музика във всички степени на обучение в българските училища. 

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска музика звучи тази вечер във виенската Музикферайн

“Гала на българската култура и музика” – така е озаглавен концертът с участието на български музиканти, който ще се състои тази вечер в зала “Брамс” на Музикферайн във Виена. Интересът към събитието под патронажа на българския посланик в Автрия..

публикувано на 25.05.24 в 12:10

"Райна"

Българският фолклор отдавна вълнува музиканти от целия свят със своята уникалност и неизчерпаеми възможности. Поредният пример за подобно сътрудничество е колаборацията между Даниел Верстапен и Нина Николина. На двата си предстоящи концерта в..

публикувано на 24.05.24 в 10:10

Димитър Гугов и превъплъщенията на неговата гъдулка в етно, рок и класика

Гъдулката съвсем не е най-популярният инструмент, избиран от изпълнителите за изява на световните сцени. Да свириш на гъдулка по модерен начин, с репертоар в различни жанрове и стилове съвсем не е работа за аматьори. За да опитомиш този инструмент..

публикувано на 22.05.24 в 14:40