Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработва се ново производство на стриди край морето

Нова ферма за аквакултури край Балчик ще произвежда до 5 тона стриди годишно, съобщават от Басейнова дирекция „Черноморски район“. Постъпилото в деловодството ѝ инвестиционно предложение е на дружество от Каварна и то не противоречи на програмата от мерки за опазване на морските води.


Фермата ще бъде монтирана в акваторията на Черно море, в района между Каварна и нос „Галата“, югозападно от Балчик, на площ от 347 декара. Деликатесът ще бъде добиван на пет постоянни линии – успоредно разположени носещи въжета, прикрепени към дъното, за да бъде осигурена устойчивостта им. В своето предложение частният инвеститор посочва, че е предвидено голямо разстояние между линиите, за да бъдат предпазени стридите от морски бозайници, преминаващи близо до брега, както и за да им се осигури по-добра хранителна среда.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: pronewsdobrich.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36