Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Ролс Ройса на малебито и тайната на успеха

Снимка: архив

Да запазиш 70 годишен семеен бизнес в хранителния бранш си е истинско постижение. Стремежът към печалба, за сметка на качеството, неведнъж е провалял и най-успешните предприемачи. Свикнали с вкуса на дадена храна, клиентите бързо се отдръпват от производителите ѝ, когато усетят промяна в състава на вложение в нея продукти. Затова за сем. Леви, израелски преселници от България, тайната на успеха се крие в спазването на традициите. И клиентите им остават верни, не се колебаят да изминат километри разстояние за любимия вкус.

И днес малебито на Йоси Леви е същото като на предците му. Работилницата им вече седем десетилетия не е напускала„българската чаршия“ в Яфо- ждерод Ерушалайм. Произведението им е известно като„Ролс Ройс на малебито“ в Израел. То само на пръв поглед изглежда обикновен десерт, но за да го направиш се изисква майсторство.

"В началото са го приготвяли вкъщи - разказва Йоси. - Аз не съм бил още роден. Разнасяли са готовите малеби и сутляш с триколка. Купували са лед на килограм и в легени, между леда са поставяли стоката. Вече бях ученик, когато позволиха да изградим миниатюрна будка за малеби в двора на болницата Дъдъни. В нея нямаше ток, приготвяхме всичко на примус (котлон – бел.ред.) и отново продукцията се поставяше в лед. Битката ни с общината в Яфо беше епична. Накрая, срещу много пари, ни позволиха да купим електрически стълб. За пръв път имахме хладилник и котлон в работилницата. Работата в нея, при всякакви условия, не стихваше ни денем, ни нощем. Ние бяхме, и сме, отворени 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Само на Кипур- денят на Небесния съд, сме затворени."

За мнозина клиенти - да дойдат и да си купят малеби или от другите домашни сладкиши е въпрос на семеен ритуал. 

"Четири поколения наши клиенти познавам. Идваха преди и след мачовете на „Макаби Яфо“, преди и след концертите, защото Яфо беше център на културен живот на българите в Израел и имаше своите културни институти и звезди. Вече ги няма…  Знаеше се, че сутрин – на път за работа или на връщане, винаги може да изядат едно малеби. При нас пристигаха децата, спестили някой шекел от парите за закуска - да си купят малеби. Знаехме кои имат класно, кой каква оценка е получил, като са го изпитали, преди още да са научили родителите им. В най-добрите времена имахме няколко вида домашни сладкиши: сутляш, крем карамел, крем нишесте, та дори тулумбички и баклава. Последните две въобще не успях да се научи да правя."



Бащата на Йоси си отишъл от рак, едва на 60
. Той искал да изучи сина си, защото бил много силен ученик с обещаващо бъдеще, но съдбата решава друго:

"Отидох да го заместя в дюкянчето само за малко, а то стана цял живот. След това един малък магазин, недалеч от будката ни фалира и собственичката ни го продаде. Преместихме там работилницата и продавницата, но започна строителството на метрото. Нямаше много клиенти и оставих магазина на дъщеря ми. Наехме помещение близо до стадиона Блумфилд и бизнесът ни разцъфна. Заради пандемията ни забраниха да работим между 10 вечерта и 6 сутринта. Въпреки ограниченията, пристигат клиенти от цялата страна."



Тайната на успеха се дължи на естествените продукти, без консерванти.
"В ресторантите посипват малебито с кокос или шамфъстък, но то е за да не се чувства мирисът на консервантите -отбелязва Йоси и допълва. - Ние нямаме нужда от добавки. Няма какво да крием. Използваме нишесте, мляко, червен сироп и розова вода. Имаме и вариант без мляко." Веднъж в магазинчето пристигнала известна особа, но като разбрала, че малебито е без ядки тръгнала да си ходи. Приятелите ѝ я накарали все пак да опита малебито, а тя след като го вкусила се извинила.

"Цените на добрите продукти се качват, но при нас е сравнително достъпно - отбелязва Йоси.За популярността ни допринасят и наши редовни клиенти измежду звездите в спорта и поп музиката. Идват и техни фенове, защото тук могат да си направят селфи с тях. Но преди всичко идват заради малебито, което за жалост вече лисва в България."

Снимки: Pixabay, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15

Нова Загора с аромат на самардала

Празник на самардалата е повод жителите на Нова Загора да излязат на улицата за да отдадат почит на най-популярната си подправка, превърнала се в нещо като туристическо лого на града. Събитието се провежда на 27 април за втора поредна година, а негови..

публикувано на 27.04.24 в 09:10

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Външното министерство командирова допълнителни служители в консулските служби, за да се справят с нарастващите нужди на туристическия бранш от чуждестранни работници през летния сезон. Това се казва в позиция на ведомството по повод интерю за БНР на..

публикувано на 27.04.24 в 09:05