Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново е домакин на Европейски дни на птиците

Снимка: архив

На 3-ти и 4-ти октомври, страната ни събира гости от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, от 1993 г. насам.

Досега, за 26 години в него са участвали над един милион души, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Тази година Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество /BirdLife Словакия/. Градовете-домакини на събитието в България са София, Варна, Хасково, Свищов и Гоце Делчев.

Освен наблюдения на птици, са предвидени и презентации за застрашените видове и техните миграции, екскурзии, кръгли маси и др.  Те ще се проведат при строго спазване на епидемиологичните мерки, посочва в съобщението си БДЗП. Кои са най-търсените пернати видове от орнитолози и фотографи?- вижте в публикацията „Ловци“ на пернати в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45