Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За националния празник на Испания - поредица от прояви и в София

| обновено на 12.10.20 в 14:09
Снимка: Pixabay

На 12 октомври Испания чества националния си празник. На този ден страната отбелязва годишнината от откриването на Америка през 1492 г. от Христофор Колумб, и по традиция на мадридския площад с името на мореплавателя се провежда парад на военните подразделения.

Видеопослание към всички приятели на Испания у нас и до испанската общност в България отправи посланик Алехандро Поланко.  Той акцентира върху пандемията от Covid-19 и факта, че страната му е понесла сериозни щети, но "продължава да преодолява трудностите", оставайки една от "най-демократичните, модерни, солидарни и толерантни държави в света". Дипломатът припомня, че настоящата година е специална България и Испания - "на 8 май 2020 г. чествахме 110 г. от установяването на дипломатически отношения. По този повод министрите на външните работи на двете държави се срещнаха виртуално и отправиха съвместни послания. Наложи сe повечето предвидени инициативи  да бъдат променени като формат или дата, но не бих искал да пропусна да отбележа значителният български принос за това честване както в личностен, така и в институционален план."

Испанското посолство няма да бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на Испания, но ще отбележи празника чрез видеа в социалните мрежи, посветени на страната. Специално внимание в тях се обръща на жертвите на коронавирусната епидемия и необходимостта от "национално, европейско и глобално сътрудничество, за да излезем по-силни от тази криза."
До края на 2020 година са предвидени редица културни прояви, акцентиращи върху приятелството между двата народа.

На 13 октомври в зала “България” ще се проведе концерт, посветен на Испания, с произведения на национални композитори в изпълнението на Quarto Quartet и на Софийската филхармония. А на 3 ноември, в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri, ще бъде прожектиран филмът While at war на режисьора Алехандро Аменабар, след което ще се състои кръгла маса за творчеството на философа и писател Мигел де Унамуно.

Quarto QuartetФотографски разказ за политическите, социалните, културните, икономическите и спортните аспекти в отношенията ще представи изложбата “Срещи Испания – България” (Encounters, Spain Bulgaria), която ще можем да видим в дните от 14 до 28 ноември в градинката на “Кристал”.

След това, между 16 ноември и 8 декември, още една експозиция - в Държавната агенция “Архиви”, ще онагледи историята на дипломатическите, консулските, културните и търговските връзки на Испания и България.

Към края на годината е предвидено представянето на гид “По стъпките на един испански дипломат в София – Хулио Паленсия”. С това събитие ще бъде отбелязана и 80-годишнината от представянето на акредитивните писма на испанския посланик у нас (1940-1943г), известен с ролята си за спасяването на 800 български евреи.

Стенопис в чест на Хулио Паленсия в СофияСпоред официалните данни на МВнР в Испания живеят над 125 хил. българи, имащи на разположение 44 български неделни училища, 50 българо-испански асоциации и 3 български православни общини. Стокообменът за първите шест месеца на годината между двете страни възлиза на 560,4 млн. евро – със спад от 40,2% спрямо същия период на 2019. Испания заема 12-о място по отношение на износа и 15-о място спрямо вноса.

Снимки : sofiaphilharmonic.com, Pixabay, архив,

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00