Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследователи от България проучват наследството на следвоенната медицина

Снимка: erc.europa.eu

Български учени са част от международен научен проект, посветен на историята на Европа след Втората световна война, разгледана през призмата на медицината. Работата по Европейският Левиатан“: наследството на следвоенната медицина и общото благо (Leviathan)“  ще продължи 6 години и е финансово подкрепена с близо 10 млн. евро от Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Българските проучвания в тази насока ще бъдат финансирани с близо 2 млн. евро от общия бюджет на проекта, съобщиха от БАН.

Акцентът ще бъде поставен върху връзките, влиянията и взаимопреплетеността между „Изтока“ и „Запада” и обмена  на знания, хора, технологии. Ще се анализира до какво води изграждането на Желязната завеса: как се променят определенията за „общото благо“ (Common good); как се развиват медицинските и обществените морални и етични норми; как се трансформират отношенията индивид – общество – държава.


Надяваме се с обединени екипни усилия да постигнем добри резултати, да разширим научните мрежи, да повишим международната „видимост“ на българската наука в областта най-общо на хуманитаристиката, както и „видимостта“ на европейските проекти в България“, коментира доц. д-р Анелия Касабова от Института за етнология и фолклористика към Българската академия на науките. Тя е един от четиримата водещи изследователи в проекта, заедно с проф. Фолкeр Хес, директор на Института за история на медицината и медицинската етика към „Шарите“ – Берлин, проф. Юдит Шандор от Факултета за политология, правни изследвания и изследвания на пола към Централноевропейския университет, Будапеща/Виена и специалиста по нова и най-нова история проф. Улф Шмит от Хамбургския университет.

Снимки: erc.europa.eu и bas.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30