Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренареждане на политическата среда в България съзират анализатори

Снимка: БГНЕС

Над 100 дни продължават протестите под прозорците на властта в София, както и в големите градове на страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. През последните дни към гражданското недоволство се присъединиха няколко групи студенти, както и чужди евродепутати, но това според политолога Първан Симеонов няма достатъчно потенциал да влее нова енергия в тях.


„Засега протестите вървят по схемата от 2013 година“ – обясни пред БНР анализаторът. – „Ако си спомняте и тогава те се поизтощиха, както сега и бяха подкрепени от студентите. Тогава имаше трайна студентска окупация, но и тя не успя да свали правителството на Пламен Орешарски“. Симеонов прогнозира, че ако не бъде допусната някоя сериозна грешка от правителството, най-вероятно то ще изкара пълния си мандат. След това, според него, от ГЕРБ се надяват да спечелят изборите, но да останат в опозиция, също както през 2013 година. Именно затова сега са готови да раздават средства и да удовлетворят исканията на всеки за по-високи доходи.

Освен от протестиращите, правителството получава немалко критики и от опозицията в парламента. От началото на настоящия мандат до сега, депутатите от БСП остро се противопоставят на почти всяко решение, което правителството предлага за гласуване в НС. За част от своите атаки, получават подкрепа и от другата опозиционна партия в парламента – ДПС. В този смисъл, поисканата от двете партии оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с мотив, че уронва престижа на институцията, не бе особена изненада. Реакцията от нейна страна бе светкавична, определяйки този акт като „синхронизирана атака“, направила видима коалицията между БСП и ДПС.

Според социолога Андрей Райчев, от тази необявена коалиция помежду им, двете опозиционни политически сили печелят, но също така и управляващите:


„Демонстрират сила, тъй като те са вече заедно. Второ, за ДПС е важно да подчертае, че няма връзка с ГЕРБ. За ГЕРБ също това е от съществено значение, което означава, че приближават избори“.

„За никого не е тайна, че атаката срещу Караянчева, имаше за цел да предизвика партиен сблъсък, без да е породена от конкретно събитие, нито обвързана с принципен въпрос – посочи в интервю за БНР политологът доцент Антоний Гълъбов.

Цвета Караянчева запази поста си, но дебатът за оставката ѝ наруши няколко важни принципа, уточни политологът:


„Първият е, че не се коментира съдържание на информация с неясен и възможен криминален произход. Вторият е, че когато се спори, не се атакува лично опонента, уронвайки достойнството му. Трето, че когато става въпрос за смислен парламентарен дебат, водещо в него би трябвало да бъде респектът към институцията, където се състои.“

Цветистият език и нивото, на което се водеше дебата, направиха впечатление и на експертите по политическа комуникация и изборни кампании. Според доцент Александър Христов, вероятно за част от депутатите предизборната кампания е вече в ход. Но една политическа кампания се води с доводи, а такива липсват.


По всичко личи, че в комуникацията, която предстои с електората, управляващите ще разчитат на старите методи и послания, свързани с изграденото до момента – посочи Христов в интервю за БНР. – Проблемът е, че това вече не е достатъчно. Трябва задължително да рафинират своите послания и да намерят нещо ново, което да кажат. Не забравяйте и че тази кампания ще се води в условия на нарастващ брой безработни, заразени с вируса, което внася допълнително напрежение в обществото, а то по правило е насочено към управляващите.

Що се отнася до прогнозата му за състава на следващия парламент, експертът е категоричен, че той ще бъде шарен, но се надява отделните партии да не изграждат безпринципни коалиции в името на властта.

Съставил: Йоан Колев (по интервюта на БНР – „Хоризонт“)

Снимки: БГНЕС и Ани Петрова - БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41