Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български концертни вечери в Ню Йорк

Снимка: bceny.org

Български произведения в изпълнение на български музиканти – това е идеята, родила фестивала за камерна музика в Ню Йорк. Председател на организационния комитет е пианистката Лора Чекоратова, позната и от създадения от нея фестивал „Неотъпкана пътека“ в с. Ковачевица. Съпредседател е друга наша пианистка – Анна Стойчева.

Лора Чекоратова и Анна Стойчева
Основан преди 15 години, фестивалът Bulgarian Concert Evenings in New York (BCENY) постепенно привлича музиканти от други националности. Ще видим техните имена и в програмата на предстоящия концерт Opening Night Gala. Представя я Лора Чекоратова:

Поради рестрикциите заради Covid-19 всички концерти ще бъдат онлайн. Някои записваме предварително и ще направим премиера в рамките на фестивала, останалите ще излъчим директно по интернет. Първият концерт е на 27 октомври, в 19.30 местно време, но ще може да се види и по-късно в различни интернет платформи. Както е известно, нашата организация има за цел да представя на нюйоркската публика български композитори и изпълнители. Сега използваме съвременните средства, за да достигнем до по-широка публика. Още преди началото на фестивала успяхме да запишем творби от Панчо Владигеров, песни от Георги Златев-Черкин, Васко Абаджиев, Парашкев Хаджиев, Димитър Петков. Ще направим премиера на Mutual – пиеса за цигулка и пиано, написана специално за случая от младата композиторка Лора Ал Ахмад, която също живее в Ню Йорк. Сред изпълнителите са Мариана Карпатова – мецосопран, цигуларите Георги Вълчев, Александрина Боянова,  Станичка Димитрова, участваме и ние с Ани Стойчева. От оркестъра на Метрополитън поканихме концертмайстора Дейвид Чан, виолиста Дов Шендлин, виолончелиста Джоел Нойс и пианиста Питър Фанкович.“

Известно е, че в „Голямата ябълка“ живеят стотици наши сънародници, които допринасят със своето творчество за културата на космополитния град. Сред тях са световноизвестните Стефка Евстатиева и Павлина Доковска, част от фестивалния борд на съветниците.

Нашата организация е създадена от българските музиканти в града, но Павлина Доковска, разбира се, е в сърцето на всички наши събития – продължава Лора Чекоратова. – Тя осъществи кампанията за набиране на средства за роял, който е в българското консулство. След това предостави възможност на младите български музиканти в Ню Йорк да работят за този концертен цикъл. Успяхме да създадем хубава традиция и добра репутация за концертните серии, тъй като представяме музика от български композитори на високо ниво, в изпълнение на прекрасни певци и  инструменталисти. В момента в Ню Йорк всички зали са затворени, но благодарение на гостоприемството на Българското консулство (намира се в Манхатън), успяхме да запишем откриването в библиотеката, където е и роялът. Така че нашата публика ще види каква е атмосферата на залата, в която обикновено правим концертите си. През ноември ще имаме лайв стрийминг от университет в Тексас, декември отново ще бъдем в Българското консулство.

За всички ситуацията е трудна, от март бяха отменени всички събития, но музикантите не се отказват и търсят начини да останат във връзка със своята публика. Например, съпругът ми Георги Вълчев взе участие в няколко концерта на открито. В момента прави запис, заедно с танцовата трупа на Марк Морис и световно известия виолончелист Йо Йо Ма, но участията се осъществяват от различни места. Аз самата работя за много и различни културни организации. Виждам, че всички се опитваме да правим това, което е центъра на живота ни.“

Снимки: bceny.org

     



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10