Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвросъюзът - с общи действия срещу здравната криза

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще финансира преместването на пациенти с Covid-19 за лечение от една държава член в друга, за да се избегне препълването на болници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След видеоконференция, на която европейските лидери обсъдиха здравната криза, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че за целта са отделени 220 милиона евро.

"Разпространението на вируса ще претовари здравните ни системи, ако не действаме спешно", категорична беше тя и увери, че държавите от ЕС ще получат ваксини срещу Covid-19 едновременно.

До края на годината се очаква Еврокомисията да предложи общ формуляр за пътуващите, чрез който да бъдат проследявани заразените. По думите на Урсула фон дер Лайен, до края на ноември 22 държави от ЕС ще разполагат с приложения за проследяване чрез мобилни устройства. Тя настоя възможно най-бързо данните да бъдат свързани и добави, че ще бъдат свиквани общи заседания на националните и на общоевропейските експерти за обмен на опит в борбата с новото заболяване, за да се избегнат противоречивите послания към гражданите. Председателят на ЕК се обяви и за по-скорошно взаимно признаване на резултатите от изследванията, както и за бързо изготвяне на националните планове за ваксиниране.

На свой ред, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че повечето държави в ЕС връщат ограниченията срещу разпространението на болестта. Той съобщи, че се обсъжда уеднаквяване на условията за налагане на карантина. Мишел настоя и за европейска стратегия за противодействие на дезинформацията за ваксините.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05