Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски...

Събития с балкански адрес, 26 - 30 октомври 2020 г.

Северомакедонските лидери: За македонския език и идентичност не може да се преговаря

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че твърденията, че македонският език и нация имат български корени, "са неприемливи", пише БГНЕС. "Ние няма да преговаряме за идентичността на македонците и за македонския език. Това са нашите червени линии", заяви Заев пред репортери след заседание на националния Съвет за сигурност. Той посочи, че Гърция вече е признала правото на македонците на самоопределение и че очаква и българките лидери да направят конкретни стъпки по отношение на македонския език и македонската нация. Според него, българо-македонската смесена комисия трябва да продължи да работи в духа на приятелството. „Споделената история с България е факт“, отбеляза Заев. Според президента Стево Пендаровски, въпреки че и България, и Северна Македония стоят твърдо на позициите си, могат да се намерят компромиси така, както бе решен и продължилият 25 години спор с Гърция за името на Македония.


Първа среща на лидерите на кипърските гръцка и турска общност

Първата неформална среща на лидерите на гръцката и турската общност в Кипър - президента на Кипър Никос Анастасиадис и президента на признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република Ерсин Татар, които никога досега не са се срещали, ще се състои на 3 ноември, съобщи БТА, позовавайки се на прессъобщение на ООН. Срещата ще се състои в неутрална зона на острова, в резиденцията на специалния представител на генералния секретар на ООН в Кипър и ръководител на мироопазващата мисия на ООН на острова Елизабет Спехар.


Румъния е готова за рестарт на ферибота Силистра - Кълъраш

Румънски бизнесмени са представили пред общинския съвет на Силистра възможностите за възобновяване на фериботната връзка Силистра - Кълъраш, пише БТА.  Йонуц Вачиу и Николае Крутаре, които са директори в направленията за речен транспорт на две румънски компании, са съобщили, че имат готовност да осъществяват фериботната връзка между българския град Силистра и румънския Кълъраш, ако бъде подписан протокол за рестарта й с решение на смесена българо-румънска комисия. Те са посочили, че разполагат с необходимите плавателни съдове и имат възможност дори да закупят нови. С възстановяване на работата на ферибота ще бъде решен проблемът с преминаващите тежки товарни автомобили през Силистра.


Гърция въведе допълнителни ограничителни мерки заради коронавируса

Гърция подготвя национален план срещу разпространението на Covid-19. Под карантина са районите Солун, Серес, Родопи, Янина. Полиция следи за спазването и глобява дори за неправилно носене на маска, предаде от Гърция кореспондентката ни Катя Пеева. Започнало е безплатно тестване на населението. Премиерът Кириакос Мицотакис обоснова въвеждането на локдаун в Северна Гърция с висок ръст на заразяване с коронавирус. Очаква се в следващите дни броят на заразените още да расте. В рамките на карантината се прекратява дейността на държавните институции, магазините са отворени с ограничено работно време, в сила е вечерен час. Забраняват се събиранията на публични места и в частни обекти. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията от 28 октомври, Гърция отбелязва ниво от 90,4 заразявания на 100 000 жители през последните 14 дни. Това е четвъртото най-ниско ниво сред членките на ЕС, посочва БТА.


Турция не планира да ограничава влизането на чужденци в Истанбул

Министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа е заявил, цитиран от БГНЕС, че властите в страната засега не планират ограничения за туристи и забрана за международни пътувания до Истанбул. Изказването му е направено на заседание на научния съвет на здравното министерство, на което е обсъдена епидемиологичната обстановка в Истанбул. Градът е популярна туристическа дестинация, но и важен транспортен възел, в който през последните дни се изостри ситуацията с коронавируса. Според властите, четирима от всеки 10 заболели са именно в Истанбул. Министърът е призовал гражданите за повече отговорност, да избягват да излизат навън, ако не се налага, и да намалят социалните контакти.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и архив

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28