Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Архангеловден каним ангелите на трапезата си

Снимка: БНР - архив

Есенно-зимният период е наситен с празници в чест на християнските светци- патрони на семейната общност. Свети Архангел Михаил е сред небесните покровители, които народът ни почита особено тържествено на 8 ноември.

Свети Архангел Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. В църковната иконография той е изобразяван с копие в ръка как тъпче с краката си дявола. Затова вярващите търсят неговата закрила в борбата си с изкушенията. Според поверието на Архангеловден доброто, светлината и справедливостта тържествуват.

Често разглеждаме Архангеловден като вторият по значимост есенен празник у нас, след Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври.

Традицията повелява да се организират родови срещи и общоселски събори. Коли се курбан, пекат се обредни хлябове,чиято пластика често напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. На софрата неотменно присъстват овнешко или шилешко месо, варено жито, фасул и червено вино. По този начин каним ангелите на трапезата си и отправяме молитва за небесна закрила.

Още за народните традиции, свързани със семейно-родовите служби и курбани у нас, вижте в материала „Цъфти, къщо, весели се, челяд!“ от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16