Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Covid-19 увеличава обхвата си, а в отговор редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте подробностите:

Гърция въведе допълнително ограничение за пътувания с леки автомобили на чужденци през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“. От 21:00 до 05:00 часа през граничния пункт ще бъдат пропускани за влизане в Гърция само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до 05:00 ч. Чужди граждани с леки коли и автобуси няма да бъдат допускани през този часови диапазон. Ограничението ще продължи до 17.11.2020 г. Товарните автомобили ще преминават без промяна, както досега.

Германия въведе задължителна предварителна регистрация за пристигащите от рискови региони от 8 ноември 2020 г.

Припомняме, че от 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион. Пътниците ще трябва да носят копие от онлайн регистрацията си при влизане в страната.  Пристигащите от рискови региони в Германия подлежат на 10-дневна карантина, като са длъжни да уведомят местните здравни служби за пристигането си и влизането в карантина. Възможно е съкращаване на периода на карантината, но най-рано след петия ден, ако бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен.

От българското посолството в Берлин уточняват, че въвеждането на новата разпоредба е в компетенциите на всяка отделна федерална провинция и поради това са възможни различия. МВнР съветва българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност на адрес: https://bit.ly/36dZFlt

Франция актуализира режима за влизане в страната с цел предотвратяване на разпространението на заболяването COVID-19, 

Всички пристигащи със самолет във Франция следва да представят декларация по образец за липса на симптоми на заболяването COVID-19, както и относно обстоятелството дали в последните 14 дни преди полета са били в контакт с установен случай на COVID-19. Декларацията се представя преди качване в транспортното средство, както и по време на граничния контрол. Липсата на декларация може да бъде причина за постановяване на отказ за влизане на територията на Франция.

Влизане на територията на Франция от страни от европейското пространство /държавите – членки на Европейския съюз  не е свързано с ограничения що се касае до мерките, свързани с неразпространението на болестта COVID-19.

Словения включи цялата територия на България в „червения списък“ за пътувания, считано от 08.11.2020 г. В този списък се намират държавите със силно влошена епидемиологична обстановка.Това означава, че българските граждани, които посещават страната, с изключение на транзитно преминаващите, подлежат на 10 дневна карантина.

Налагането на карантина може да бъде избегнато, ако при влизане в страната бъде представен негативен PCR тест за коронавирус, който е не по-стар от 48 часа. Тестовете следва да са издадени от държава-членка на ЕС или държава от Шенгенското пространство и да са направени в лаборатория, която е призната от Националния институт за обществено здраве.

Към този момент за транзитно преминаване тестове не се изискват, но продължава да е валидно правилото, че страната трябва да бъде напусната в рамките на 12 часа. В този период не се предвижда възможност за преспиване.

Румъния въвежда 14-дневна карантина за влизащите от България, считано от 9 ноември т.г. Властите актуализираха списъка на рисковите държави, от които  пристигащите се подлагат на задължителна двуседмична карантина.Новият списък се състои от 31 държави, сред които и България.

Страната ни се намира на последното място в списъка, тоест с най-ниска кумулативната честота на заболеваемост на 100 хил. души за последните 14 дни, в сравнение с другите рискови държави.

Пристигащите от държавите/областите, считани за рискови, не попадат под карантина в случай, че престояват на румънска територия за период по-малък от 3 дни (72 часа) или ако представят отрицателен тест за Covid-19, направен до 48 часа преди влизане в страната. Поставени под карантина лица, които пристигат от рискови държави/области, могат да бъдат освободени от мярката след 10-ия ден, ако направят тест за SARS-CoV-2 на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат и не проявяват специфични за Covid-19 симптоми.

Чехия актуализира режима за влизане в страната, считано от 9 ноември т.г. От тази дата българските граждани, пребивавали през последните 14 дни повече от 12 часа в България или в друга държава, която не попада в списъка на Чехия за държави с нисък риск от Covid-19, са длъжни предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр. След като получат по електронен път т.нар. Карта на пътуващия, следва да я представят при поискване от граничните власти.

В петдневен срок след пристигане си в Чешката република, гражданите са длъжни да си направят PCR тест за коронавирус. Тестът може да бъде заместен и от такъв, направен през последните 72 часа в друга държава-членка на ЕС. Споменатите ограничения не се отнасят до транзитно преминаващи пътници или пътуващите по бизнес и ли по здравословни причини в рамките на 12 часа. Изключения се правят и за работниците в международния транспорт.

От 9 ноември Норвегия ще изисква отрицателен тест за Covid-19 за пристигащи от България. PCR тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането в страната и да е издаден на английски или норвежки език. С решение на норвежкото правителство от 5 ноември България е включена в списъка на страните с червен рисков индекс.

Беларус затвори временно държавните си граници за чужденци с изключение на националното летище в Минск

Ограничението не се отнася до дипломати и притежатели на служебен паспорт, чужденци с право на постоянно или временно пребиваване, за семейства на граждани на Беларус, членове на официални делегации и шофьори на международни автомобилни превози. 

Допуснатите до територията на страната граждани подлежат на самоизолация в рамките на 10 календарни дни от датата на пристигане в Беларус от държави с т.нар. неблагоприятна ситуация от Covid-19.

Индия наложи ембарго на международните авиополети до края на ноември. Туристи не се допускат в страната.

Властите удължиха забраната за възобновяване на международния трафик. Същевременно ограниченията не се прилагат за превоз на товари, както и за полети със специално предназначение.

Редовните международни пътнически полети в Индия бяха прекратени от 23 март. Разрешени бяха единствено международни полети  в рамките на двустранните споразумения за "въздушни коридори". По-късно, на фона на намаляването на броя на случаите на коронавирус, индийските власти, разрешиха влизането на всички категории пътници, с изключение на туристи.

Напомняме, че Индия е на второ място в света по случаи на заболели с коронавирус. Според последните официални данни общият им брой надхвърля 7,99 млн. души.

Съставил : Венета Николова 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35