Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важното за Covid-ситуацията в страната

Близо хиляда души оздравяват от коронавирус на денонощие

Страната ни проявява интерес към три бъдещи ваксини

Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на броя на излекуваните пациенти – почти хиляда на денонощие, съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Според него взетите мерки срещу разпространението на заразата показват, че страната ни успешно се справя с контрола върху Covid-19. Средната заболеваемост в момента е 518 на 100 хил. души. По отношение на 14-дневната заболеваемост „България се намира на едно от средните места в Европа – вчера бе на 16-о място”, уточни министърът. Страната ни е на 7-мо място по показателя смъртност на 14 дневна база.

Заетите легла за ковидпациенти в по-леко състояние са 40% и 23% за настанените в интензивни отделения, каза още министърът. Най-много хоспитализирани с Covid-19 има в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен. Положителен резултат за коронавирус от началото на епидемията са дали 3459 медицински служители. С Covid-19 в момента са 1802 от тях.

Вследствие на реорганизацията на болниците през следващата седмица в столицата ще бъдат на разположение 3000 легла за пациенти в по-леко състояние и 400 за нуждаещите се от интензивно лечение, каза директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Проф. Асен Балтов
Всички училища, в които заболелите от коронавирус ученици достигат 15%, задължително ще минават на дистанционно обучение. Областните и общинските щабове също ще могат да решават за уроци в електронна среда, но все пак последната дума ще има образователният министър, стана ясно на брифинга. Времетраенето на т.нар. коридори за пазаруване в хранителни магазини и аптеки ще бъде удължено, ако има струпване на хора, уточни проф. Костадин Ангелов.

За първа седмица има известно задържане на броя на положителните PCR тестове, информира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, определяйки новината като оптимистична. Засега болниците разполагат с всички необходими медикаменти за лечението на коронавирусната инфекция. Само вчера са получени 4300 флакона ремдесивир.

Доц. Ангел Кунчев
Координационният ковид център в столичната Инфекциозна болница ще бъде закрит, съобщи директорът на Спешната помощ д-р Георги Гелев. Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред лечебните заведения, нуждаещите се от лечение сами се насочват към болниците. Координацията занапред ще поеме Центърът за спешна помощ, който ще се свързва със съответните лечебни заведения чрез радиостанции.

Д-р Георги Гелев
Страната ни е проявила интерес към три от шестте разработвани ваксини срещу коронавирус в момента, каза здравният министър. Гарантиран достъп до ваксина ще имат хората над 65 г., хроничноболните и трудещите се на първа линия. Ваксината ще бъде безплатна, ще се поставя по желание на гражданите и няма да влиза в имунизационния календар.

Участниците в брифинга предупредиха хората да не купуват препарати, за които са прочели в интернет, че лекуват коронавирус. Азитромицинът и който и да е друг антибиотик не лекува Covid-19, започването на антибиотик без причина води до тежки последствия”, предупреди министър Ангелов.

„Най-доброто нещо е, че страната не се затвори и засега няма изгледи това да се случи”, коментира на свой ред новият началник на ковидотделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Доц. Атанас Мангъров

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28