Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условията на Covid-19

Какви промени в придвижването наложи пандемията, 9-15 ноември 2020 г.

Гърция затвори за туристи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изтеклата седмица Covid-19 увеличи обхвата си, а в отговор редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте подробностите:

Гърция затвори границите си за туристи. През граничните пунктове вече се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди, като за целта трябва да имат доказателствен документ, както и "Удостоверение за придвижване" вътре в страната.

Причината е големият брой заболели от Covid– 19 в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна, която е в сила до 30 ноември т.г.

В Гърция влезе в сила и ограничение за гражданските полети. Полетите от повечето държави извън ЕС са забранени. Пътниците от разрешените полети ще влизат в страната само с отрицателен тест за коронавирус.

Властите въведоха и нова мярка касаеща всички гръцки граждани, постоянно живеещите чужденци в страната, собствениците на имоти, както и туристи, които се прибират. Гореизброените лица задължително трябва да покажат валиден QR код при напускане на страната, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване.

Освен това QR код вече е задължителен както при влизането, така  и при излизане от Гърция, без значение от транспорта.

Испания въвежда отрицателен PCR тест за пристигащите от България, считано от 23 ноември т.г. Тестът трябва да бъде направен най-късно 72 часа преди пътуването, а документът да бъде преведен на английски или испански език. Това изискване за желаещите да влязат на испанска територия, ще бъдевключено към вече съществуващите - QR код, измерване на температурата и визуален контрол.

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници, като трябва да бъде направен в акредитирана лаборатория. Съществува вариант лицето да се подложи на тест за антиген на летището, но ако тестът положителен, няма да има право да влезе в страната.

Кипър въвежда карантина в областите Лимасол и Пафос до 30 ноември. Дотогава влизането и излизането от тях и пътуването към други части на страната е забранено. Това са двете най-засегнати от коронавируса области в странат, откъдето идват 70% от регистрираните новозаразени през последните две седмици. 

Същевременно на територията на цялата държава остават в сила въведените досега ограничения, включително вечерният час от 23.00 ч. до 5.00 ч., като допълнително се затварят детските площадки и тематични паркове, спират се конференции, изложби и други масови събития.

САЩ въвеждат задължителна 14-дневна карантина за влизащите на територията на щата Ню Йорк. Мярката се отнася до пристигащите от държави, които попадат в категорията ниво на риск от Covid-19 степен „2“ или „3“, според Центъра по контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC). България, както и останалите държави от ЕС, попадат в най-високото ниво – 3 на риска. Така че българските граждани пристигащи в щата Ню Йорк подлежат на задължителна 14-дневна карантина.

От задължителната карантина се освобождават лица, които до 72 часа преди пристигането си в Ню Йорк имат негативен резултат от тест за Covid-19, като при пристигане подлежат на тридневна карантина и на четвъртия ден, при негативен резултат от втори тест за Covid-19, се освобождават от продължаване на карантината.

При влизане в щата Ню Йорк, лицата следва да попълнят декларации, а неизпълнението на това задължение е основание за налагане на парични глоби.

Катар въвежда задължителна14-дневна карантина за пристигащите на територията й българи, както и за лица от други държави извън т.нар. „Зелен списък“ на страни с нисък риск. Мярката влиза в сила от 15 ноември т.г. При пристигане на Международно летище „Хамад“, Доха, българските граждани трябва да представят Тест за Covid-19, след което ще преминат едноседмичен задължителен престой под карантина на техни разноски в предварително резервиран от самите тях хотел в Доха. След едноседмичната карантина, гражданите отново трябва да се тестват за Covid-19. При отрицателен резултат, те може да преминат на домашна карантина за втората седмица от периода на задължителната двуседмична карантина. А при положителен резултат от теста, гражданите ще бъдат изолирани в специализиран център за медицинско лечение.

Тунис въвежда задължение за представяне на удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен в рамките на 72 часа към момента на регистрацията за полета. Ще се извършва и засилено наблюдение на всички пътници при пристигането на ГКПП.

Здравният контрол включва бързи анализи на пътници, избрани на случаен принцип, като в случай на положителна симптоматика, те се настаняват в специализирани центрове за карантина за сметка на лицата.
Влиза в сила и задължението за изтегляне на компютърни апликации за осигуряване на последващо наблюдение след пристигането на лицата в Тунис.

От 16 ноември 2020 г. задължителната карантина се извършва в домашни условия или в определени от държавата хотели (по избор на пътника) за период от 14 дни за негова сметка. По желание на лицата може да бъде направен RT-PCR тест на 7-ия ден от карантината и при отрицателен резултат карантината се прекратява.

Куба обяви че е отворена за туристи. При пристигане в страната не е необходимо пътниците да представят предварителен PCR тест за COVID 19. Веднага след кацането им на летището в Куба, те се подлагат на задължителен PCR тест. В този случай разходите се покриват от санитарната такса,  включена в цената на билета. Това се договаря от властите на Кубинската гражданска авиация (IACC) с авиокомпаниите.

Всички пътници трябва да имат Здравна декларация (образец, който авиокомпанията трябва да достави на пътника веднъж на борда на самолета, малко преди кацане в Куба). Изисква се и специална Медицинска застраховка, която да покрива COVID 19.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25