Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Палестина се договориха да усилят сътрудничеството

Снимка: БГНЕС

Външният министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки подписаха Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между правителствата на Република България и Палестина.

Работи се и по подписване на споразумение за сътрудничество между търговските камари на двете страни. През 2019 г. българският износ е бил на стойност 800 000 долара, а за първото полугодие на 2020 г. – 400 000 долара.

Министър Захариева увери своя колега, че Палестина е включена като приоритетна страна в Средносрочната програма на България за официална помощ в сферата на образованието за периода 2020-2024 г. Захариева посочи, че до този момент 5000 палестинци са завършили български университети. От своя страна Рияд ал Малки изрази благодарност за подкрепата на България, която подпомага със стипендии палестински студенти в българските университети.

Екатерина Захариева и Рияд ал Малки обсъдиха и Близкоизточния мирен процес. Захариева засвидетелства значението, което България придава на връзките с Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на конфликта по между им. „Ние сме приятели и на двете страни. Смятам, че България може да играе важна роля като приятел и на двете“, изтъкна още Захариева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30