Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: България не казва „не” на членството на Северна Македония в ЕС

Снимка: БГНЕС

„Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и тя няма да започне преговори с ЕС”, заявява пред местни медии македонският премиер Зоран Заев, предупреждавайки, че решението може да предизвика нежелани събития в двете държави. Той казва още, че страната му никога не би наложила вето на българския народ.

На свой ред, българският външен министър Екатерина Захариева коментира пред бТВ, че България казва „не” на започването на преговорите с ЕС, а не на членството на Северна Македония в евросъюза. Никой не оспорва правото им да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право да се основава на омраза, кражба на история и отричане на България”, коментира тя. „Както са тръгнали, ще започнат да отричат и съществуването на българската нация”, заключи външният ни министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40