Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина генералният директор на БТА Максим Минчев

Снимка: БТА

След кратко боледуване почина дългогодишният генерален директор на БТА Максим Минчев. 

Той е роден през 1953 г. в София. Завършил е журналистика в Лвов, Украйна, и педагогика във Военната академия „Г.С. Раковски”. Бил е стипендиант на НАТО в Брюксел. През 2016 г. е избран за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, а през 2018 г. получи тригодишен мандат и като негов президент. 

Максим Минчев е и инициатор на световните срещи на българските медии, които всяка година събираха журналисти от множество страни. Работил е във вестници, бил е заместник-главен редактор в БНР, както и водещ в Радио „Свободна Европа“

„Доказан и уважаван журналист с богат професионален опит и винаги воден от стандартите на професията”, изрази съболезнованията си в своята фейсбук страница премиерът Бойко Борисов.

В съболезнователно писмо до семейството и близките на Максим Минчев президентът Румен Радев подчертава, че през годините той е успял да преведе БТА през труден за медията период, да внесе спокойствие сред журналистите и да сплоти колектива, както и да допринесе за популяризирането на агенцията и за развитието на нови инициативи. По думите на държавния глава доказателство за това са изборът на Максим Минчев през 2016 г. за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, за президент на Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион.

В памет на Максим Минчев, чуйте негово интервю за Радио България по повод 120-ата годишнина на БТА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с най-големия дарител на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05
Снимка: Посолство на Република България в Берлин

Ивелин Иванов от Русе спечели европейските дебати на немски език в Берлин

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език "Jugend debattiert Europa" в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави...

публикувано на 30.09.24 в 12:36